Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramas - och hjälp alla ensamma

/
  • Foto: Maria Hällkvist/praktikant

Många människor är ofrivilligt ensamma, vilket känns ännu svårare under julen. Därför har Röda korset startat Kramkampanjen.

Annons
Under Kramkampanjen samlar Röda korset in pengar till deras övriga verksamhet som pågår resten av året, där de jobbar med att hjälpa ofrivilligt ensamma människor.
Det kan vara äldre som inte har några anhöriga eller bor långt ifrån sina anhöriga. Ungdomar och anhörigvårdare är andra grupper som ofta känner sig ensamma.
Kramkampanjen är lagd till december och juletid eftersom det är då människor känner sig som mest ensamma. Det är även den tid på året som vi är mest generösa. Röda korsets frivilliga arbetare säljer knappar och en kram, för den summa som kunden själv vill betala. Men kramen är frivillig.
- Vi tvingar inte på folk kramar, skrattar Siv Jemteborn, insamlingsansvarig i Jämtland/Västernorrland för Röda korset.
Till Röda korsets jourtelefon kan man ringa om man känner sig ensam. Där kan man prata om vad som helst och man behöver inte ha något speciellt problem för att ringa.
- Många kanske bara pratar med hemtjänsten. Det kan vara skönt att kunna ringa någon, säger Siv Jemteborn.
Kramkampanjens fokus ligger kring andra advent, men kampanjen pågår under hela december. Om man vill hjälpa någon som är ensam så kan man kontakta Röda korset. Då kan man få samla in pengar eller besöka äldreboenden. Man kan också vara stöd åt någon anhörigvårdare.

Mer läsning

Annons