Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga förseningar efter underkylt regn

/
  • Morgonflygen från Åre/Östersund flygplats hade stora problem med det underkylda regnet, vilket skapade förseningar på morgonen och inställda flyg. Innan några av flygplanen till slut kunde lyfta spolade flygpersonal av vingarna med en vätska som innehöll bland annat glykol för att undvika isbildning.  Foto: Ulrika Andersson
  • Marlene Ljusberg, från Östersund, fick lite extra tid att förebereda sig inför ett möte när hennes plan som skulle gå 06.30 till Stockholm var försenat.Foto: Ulrika AnderssonDet underkylda regnet ställde till det för flera trafikanter i går förmiddag. Ett tjockt istäcke la sig som en hinna över både bilar och vägar.Foto: Robert Henriksson

Underkylt regn ställde i går till det för resenärer runt om i länet. Både biltrafiken och flygtrafiken fick problem.Regnet tillsammans med kylan skapade ett tjockt istäcke på vägar och fordon.

Annons

Rejäl ishalka rapporterades från E 45:an och E 14 och många bilister tvingades stanna efter vägarna för att skrapa is från rutorna.

Morgonflygen från Åre/Östersund flygplats hade stora problem med det underkylda regnet, vilket skapade förseningar på morgonen och inställda flyg.

– Snö är inga problem men blir det is på flygplan och landningsbanorna får vi stora problem, säger Susanne Norman, flygplatschef vid Åre/Östersund flygplats.

Morgonflygen till Stockholm och Umeå var flera timmar försenade och ankomsten och avgången med Stockholmsflyget klockan 09.30 respektive 10.00 blev inställda.

I ankomsthallen väntade resenärerna på att få komma i väg med sina flyg under morgonen, flera valde också att åka hem igen i stället för att invänta bättre flygförutsättningar.

Flygresenären Marlene Ljusberg kom till flygplatsen kvart i sex i morse och tänkte ta morgonflyget till ett möte i Stockholm.

Marlene fick några extra timmar att förbereda sig inför mötet.

– Vi fick kliva på planet och äta frukost så det hjälpte lite. Det har känts lite tröstlöst att vänta, men för mig är det viktigt att flyget är säkert, säger Marlene Ljusberg.

Strax efter nio på morgonen kunde samtliga resenärer som väntat på morgonflyget kliva på respektive plan.

Innan planen kunde lyfta spolade flygpersonal av vingarna med en vätska som bland annat innehåller glykol.

– Det är jättetråkigt när människor får vänta, men vädret kan vi inte göra något åt, säger Susanne Norman.

För att få bort isskorpan på landningsbanan har flygpersonalen använt urea; ett växtgödningsmedel som även smälter bort is.

– Urea använder vi bara i extrema fall när det är riktigt isiga förhållanden, annars sopar vi banorna med hårda borstar och vi kan även lägga på grus, berättar Susanne Norman.

Efter lunch aviserades inga fler inställda turer på Frösön och flyget kom igång igen, med vissa förseningar för Stockholmsflyget.

Mer läsning

Annons