Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaderna för läkemedel minskade med 700 000 kronor

Jämtlands läns landsting är det enda landsting i Sverige som minskade sina kostnader för subventionerade läkemedel under 2008.

Annons

Det konstaterar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TVL, i ett pressmeddelande.

Kostnaderna för läkemedel i högkostnadsskyddet uppgick till 267 miljoner kronor och det är en minskning med 0,2 procent, 700000 kronor, jämfört med 2007.

– Men minskningen 2007 jämfört med 2006 var ännu större, 1,4 miljoner, säger Roland Ylander, ekonomistrateg på landstinget, och menar att detta är en sanning med modifikation.

Främsta anledningen till att kostnaderna minskade 2008 är att landstinget i stället för att förskriva läkemedel rekvirerar. Det var Jämtland sist ut med i landet.

– Den största minskningen var 2007 för det var då specialistklinikerna förde över mycket av sina dyra läkemedel från förskrivning till att rekvirera dem direkt till mottagningen.

Roland Ylander säger att beskedet om en minskning bara är halva sanningen eftersom kostnaderna för rekvirerade läkemedel samtidigt har ökat.

– Ska man få en heltäckande bild måste man titta på vad som förskrivs på recept och hur mycket som rekvireras. Rekvirerade läkemedel är upphandlade och då utgår det rabatter

TLV tittar bara på receptläkemedel.

När främst kirurg- och medicinavdelningarna flyttat över medicin från recept till rekvirering så hamnar kostnaden på ett annat ställe i landstingets budget.

Mer läsning

Annons