Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaden på problemet: 125 miljoner

Östersunds kommun kommer att åka på böter i miljonklassen för att äldre och funktionshindrade inte får det boende de är berättigade till.

Nu presenteras en framtidsplan för att bland annat bygga fler särskilda boenden – ett projekt med en slutnota på långt över 125 miljoner kronor.

Annons

Kommunen har inte rustat för en allt äldre befolkning. Åtminstone inte vad gäller särskilda boenden.

Som LT tidigare har berättat riskerar Östersunds kommun att få betala miljontals kronor i bötesstraff för att inte ha gett äldre och funktionshindrade det de har laglig rätt till. Kommunen har, enkelt uttryckt, väntat för länge att verkställa beslut om att ge äldre rätt till anpassat boende, eller ett så kallat särskilt boende.

”Under 2010 har antalet personer som väntat mer än tre månader ökat. Orsaken är att omsättningen har varit låg under 2010 och det har inneburit att tillgången har varit cirka 30 lägenheter färre i jämförelse med tidigare år”, skriver tjänstemännen i rapporten ”Boendeplan för särskilt boende 2011-2016”.

Vård- och omsorgsförvaltningen har granskat behovet av olika boenden de närmaste fem åren. Det är redan klart att två särskilda boenden med sammanlagt 64 lägenheter ska byggas på Skogsbruksvägen i Torvalla till en kostnad av 125 miljoner kronor.

I rapporten pekas det dock på att behovet är större än så.

”Det behövs fler särskilda boenden under planeringsperioden för att kunna ersätta objekt som behöver bytas ut. Det är ett behov av tre nya objekt utöver de som är beslutade på Skogsbruksvägen”, skriver tjänstemännen.

Men flera problem måste lösas innan dessa nya boenden kan invigas. Dels är det svårt att hitta lämplig mark och dels måste det finnas pengar för att satsningen ska gå i lås.

Tjänstemännen vill bygga nya boenden i Remonthagen och i Stadsdel norr.

Att planera, projektera och bygga ett nytt särskilt boende tar minst två år fram till att boendet är klart för inflyttning.

Vård- och omsorgsnämnden beslutade vid sitt sammanträde i februari i år att vidta flera åtgärder för att förebygga långa väntetider på att få ett beslut om ett särskilt boende.

Ett utdrag:

• Korttidsverksamheten på Fältvägen i Torvalla flyttas till Lit och Lugnvik. Totalt blir det drygt 20 platser. Sju lägenheter på Fältvägen blir permanent särskilt boende.

• Ombyggnaden i Lit stoppas fram till ett nytt boende är klart på Skogsbruksvägen 2013.

• Åtta lägenheter på servicehuset i Lit är ombyggda och blir permanent boende. På övre våningen i servicehuset inrättas tio korttidsplatser. Verksamheterna planeras att vara i drift under innevarande vår.

Mer läsning

Annons