Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare liv om det levs framför tv:n

Tv-soffan kan kännas som en säker plats. Det är den inte. Risken att dö i förtid ökar för varje extra daglig timmes tv-tittande, enligt en ny studie.

Annons

– Vi har nog underskattat riskerna med stillasittande tidigare. Vi har mest fokuserat på motion, inte så mycket på sitta-på-rumpan-tiden, säger Mai-Lis Hellénius, läkare och professor vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet.

Många vetenskapliga studier har visat att motion minskar risken att drabbas av förtida död och en rad sjukdomar som cancer, hjärtinfarkt, depression och demens. Men inte lika många forskargrupper har ägnat sig åt att studera total frånvaro av motion, det vill säga stillasittande. I ett kommande nummer av den amerikanska medicinska tidskriften Circulation publiceras dock en sådan studie.

Huvudförfattaren David Dunstan och hans forskarkollegor i Australien har följt 8 800 vuxna, friska personer under perioden 1999–2006.

Deltagarna genomgick en rad tester när studien inleddes, bland annat undersöktes blodfetter och förmågan att reglera blodsockret, och de fick redogöra för sin tid framför tv:n under en genomsnittlig vecka. Bara den stillasittande tiden räknades, inte tiden då tv:n stod på samtidigt som man strök tvätt eller lagade mat.

Under uppföljningstiden dog 284 personer. Risken att dö var högst bland dem som tittade på tv mest, mer än fyra timmar dagligen. De löpte 46 procent högre risk för förtida död i hjärt- kärlsjukdom jämfört med dem som tittade minst på tv, enligt resultaten. Sambandet gällde oberoende av exempelvis rökning, ålder, kostvanor, övervikt, fritidsaktiviteter, midjemått och blodfetter. Även risken att dö i cancer var något förhöjd.

Mai-Lis Hellénius förklarar resultaten med att våra kroppar är gjorda för att vi ska röra på oss. Energiförbrukningen går ned kraftigt när vi sitter stilla och det gör att kroppen får svårt att exempelvis reglera blodsockret på sikt.

– Men det behövs ganska lite för att aktivera cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det är en enorm skillnad i energiförbrukning mellan att sitta och att stå, säger Mai-Lis Hellénius.

Mer läsning

Annons