Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkort nytt krav för EU-moppe

/
  • Frida Jaeger Tronde tillhör de sista som får ta kombinerat förarbevis för snöskoter och fyrhjuling. Den 1 oktober krävs två separata utbildningar. Reglerna för mopedkörning skärps också i samband med ändringen. Utbildare Jan Sund säger att det finns risk för att fler kör utan utbildning när det blir dyrare.Foto: Håkan Luthman

Från och med 1 oktober krävs ett körkort för att få börja köra EU-moped. Kostnaden för att ta kortet beräknas bli cirka 6 000 kronor. Risken finns att fler kommer att köra olagligt.

Annons

Riksdagen har beslutat att införa nya regler för de som vill börja köra snöskoter, fyrhjuling (även kallat för terränghjuling) och moped.

För att få köra den här typen av fordon ska man i dag antingen ha ett körkort alternativt traktorkort utfärdat före år 2000 eller ett speciellt förarbevis för terrängskoter.

I dag kan man utbilda sig för både snöskoter och fyrhjuling i samma kurs men det går inte efter den 1 oktober.

– De som tar förarbeviset i helgen är sista gruppen som får ta både fyrhjuling och skoter samtidigt. Sedan krävs det två olika förarbevis, berättar Jan Sund som är ordförande i Östersunds snöskoterklubb, ÖSSK, och arbetar med förarutbildningar.

Han ser en viss risk med de nya reglerna när det krävs två separata utbildningar.

– Det kan ju bli så att vissa kommer att köra utan att utbilda sig.

Jan Sund berättar att ännu större förändringar kommer att ske för de som fyller 15 efter 30 september och vill köra vanlig moped eller EU-moped.

– Nu kommer det att krävas ett körkort för att få köra EU-moppe där det tidigare räckt med ett förarbevis. För de så kallade 30-mopparna krävs i dag bara att du fyllt 15 men framöver måste man även ha ett förarbevis.

Jan Sund berättar att ÖSSK i dag utbildar till förarbevis för EU-moped men att det nog inte kommer att vara möjligt i framtiden då kraven för körkortet är mer betydligt mer omfattande.

– Det blir nog körskolorna som kommer att ta det för vi kommer inte att hinna med.

De nya reglerna kräver att den som ska ta ett körkort för EU-moppe måste ha minst tolv timmar teoretisk och praktisk utbildning, därtill kommer kostnader för utbildningsmaterial, körkortstillstånd, besök hos läkare och optiker samt en avgift för att avlägga själva körkortsprovet.

– Jag har hört körskolor som beräknat kostnaderna för utbildningen till ungefär 4 500 kronor. Sedan tillkommer ju det andra. Det blir nog uppåt en 6 000, säger Jan Sund och tillägger att den summan gäller för de som bara behöver minimitiden för att lära sig de praktiska momenten i utbildningen.

– Jag kan väl se en risk med det här att många tycker det är mycket pengar. Frågan är om de ens kommer att ta kortet då. Det kan leda till att fler kör utan körkort och förarbevis, konstaterar Jan Sund.

Mer läsning

Annons