Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte tomt – fastnade i byråkratin

/
 • Hans Bergander och hans sambo köpte       tomten vid Sjömon för 725 000 kronor redan sommaren 2007. Planprocesser och överklaganden gör att ett bygge får vänta till tidigast nästa sommar. ”Nu har vi lessnat och funderar       på att se oss om efter ett annat boende”. Foto: Ulrika Andersson

Familjen Bergander köpte drömtomten vid Sjömon i Torvalla hösten 2007 och hade räknat med att flytta in i ett nytt hus 2008. Men någon flytt lär inte bli av ens under 2009. Kanske tidigast 2010.
– Vi står och betalar flera tusen i månaden på ett lån som inte ger någonting, säger Hans Bergander.

Annons

Sommaren 2007 slog familjen Bergander till och köpte en fritidshustomt vid Sjömon, ett litet skogsområde nedanför plantskolan i Torvalla.

Ett perfekt ställe för barnen att växa upp på, tyckte de.

Men planprocesser, utvecklade detaljplaner från kommunens sida och nu senast, fyra överklaganden, har snart stoppat alla förhoppningar om en färdig bostad.

– Det här är vår drömtomt och vi har väntat på att få bygga sedan 2007, säger Hans Bergander.

Tomten kostade 725 000 kronor, men det var det värt, säger Hans Bergander, då familjen hade räknat med att kunna bygga tämligen omgående.

– I oktober 2007 stämplades vårt bygglovsärende in på Östersunds kommun. Och vi köpte tomten i tron att det var ett utomplansärende, men sedan blev det indraget i Sjömons detaljplanering.

Och på den vägen är det.

– Vi hade hoppats att få huset inflyttningsklart sommaren 2008, men det har gått 1,5 år nu och vi börjar bli ganska less, erkänner Hans Bergander.

I mars överklagades kommunens beslut att ge tillstånd till 16 nya kommunala tomter i Sjömon där Berganders ska bygga sitt hus.

Kommunens planer på att ta ner en del av skogen och sälja tomtmarken retade upp flera av de boende i området.

En åsikt som förts fram är att ett nytt bostadsområde mitt i jordbruksbygden skulle göra det svårare för bönderna att driva lantbruk i området.

En markägare har skrivit i sin överklagan att den lilla skogsbarriär som kommer att finnas kvar mellan de som köper tomterna och det omgivande jordbruket inte räcker för att skilja de olika intressena – att det finns en risk för konflikter mellan bönder och de boende i området.

Kommunen säger dock att eventuella konflikter mellan lantbrukare och framtida boende i Sjömon inte är ett bekymmer. Kommunen noterar att man har valt att anlägga tomterna i ett skogsområde just för att inte störa det omgivande jordbruket.

Även Banverket är skeptisk till detaljplanen men vill vänta med att utveckla sin tveksamhet fram till den sista april.

Hans Bergander säger att han och sambon har börjat tröttna på att vänta.

– Tomten har kostat oss 50 000 kronor bara i räntor och vi står och betalar flera tusen i månaden på ett lån som inte ger någonting.

– Nu har vi lessnat och funderar på att se oss om efter ett annat boende. Men vi vill avvakta ett tag till innan vi vet hur mycket längre tid det här kan ta.

Anders Thorssell på mark- och exploateringskontoret på Östersunds kommun säger att det finns flera spekulanter på tomterna.

– Det finns ett visst intresse och vi får förfrågningar lite då och då, säger han.

Överklagandena kommer att göra att en detaljplan förmodligen inte är klar inom detta år.

– Vi räknar med årsskiftet ungefär.

Mer läsning

Annons