Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte helt ny biogasbil – tvingas tanka bensin

/
  • Stefan Ek och hans familj köpte en helt ny biogasbil för drygt ett år sedan men när det inte finns tillräckligt med biogas i pumpen i Göviken måste han tanka bensin i reservtanken. ”Har jag köpt en biogasbil vill jag inte tanka bensin”, säger han. Foto: Lars-Eye Lyrefelt
  • Det har inte alltid gått att tanka fullt på biogasanläggningen i Östersund i sommar. Stefan Eks bil rymmer närmare 25 normalkubikmeter gas men i sommar har han flera gånger bara kunnat tanka i mellan fem och sex.

Biogaspumpen i Göviken, Östersund, har krånglat under sommaren. Stefan Ek har ofta kört från pumpstationen utan att lyckas fylla tanken med tillräckligt mycket gas.

– Här har jag köpt en bil för att köra miljövänligt men så kan jag inte tanka tillräckligt mycket. Jag känner mig lurad, säger han.

Annons

Stefan Ek och hans familj köpte en helt ny biogasbil för drygt ett år sedan men när det inte finns tillräckligt med biogas måste han tanka bensin i reservtanken i stället.

– Har jag köpt en biogasbil vill jag inte tanka bensin. Det är jättebra att Östersund har satsat på biogas men då måste de se till att det fungerar också, säger han.

När Stefan Ek tankar sin bil full brukar han få i närmare 25 normalkubikmeter gas men i sommar har han flera gånger bara kunnat tanka i mellan fem och sex. Han brukar ofta se hur stora bussar och sopbilar tankar vid stationen.

– Det är märkligt att vi ska samsas om samma anläggning. Jag tror att det finns en risk att gasen inte räcker till alla.

När det fungerar dåligt att tanka finns det ett telefonnummer att ringa och Stefan Ek har ringt för att påtala felet.

– Då har de sagt att det antagligen har varit en sopbil som har tankat innan och att det därför har tagit slut på gas. Ska jag bara acceptera att det inte finns någon gas? undrar han.

Stefan Ek tror att det finns en risk att Östersundsbor avstår från att köpa biogasbilar om det inte går att tanka bilen full.

– Det känns väldigt osäkert att ha biogasbil just nu. Det är sårbart med bara en anläggning. Om den inte fungerar står jag där utan gas eftersom det inte finns någon annan, säger Stefan Ek.

Östersunds kommuns VA-chef Magnus Rosenberg medger att det har varit problem med biogaspumpen under sommaren.

– Jag förstår om det känns olustigt att behöva köra tillbaka och tanka oftare bara för att pumparna inte har fungerat som de ska, säger han.

Enligt Magnus Rosenberg har de åtgärdat problemet.

– Vi har haft tekniska problem men vi bytte något datorkort i veckan så nu ska det fungera bra igen.

Under sommaren har fler fordon än vanligt samsats om biogaspumparna i Östersund.

– Det har testkörts nya bussar och de har tankats ofta. Men pumparna borde egentligen fungera ändå, säger Magnus Rosenberg.

Att det bara finns en anläggning för biogas i Östersund innebär att det kan uppstå problem.

– På en vanlig bensinmack händer det ibland att pumparna inte fungerar men då är det bara att köra vidare till nästa mack. Så fungerar det tyvärr inte här med biogasen.

Kommunen jobbar just nu med att få ett företag att öppna ytterligare en biogasanläggning med gas som körs upp från södra Sverige.

– Förhoppningsvis finns det snart en till. I dag är det 200 fordon i kommunen som går på gas. Blir det dubbelt så många har vi inte gas så det räcker.

Men ägare av biogasbilar ska inte vara oroliga över att gasen tar slut på grund av att många fordon tankar på samma ställe.

– Det ska finnas biogas så att det räcker till alla, säger Magnus Rosenberg.

Mer läsning

Annons