Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpcentrum utanför stan – inget hot mot cityhandeln

/
 • Mette Uddemo bor i Östersund och brukar både veckohandla och småhandla vid Blå center, som ligger närmast hemmet. Nu testade hon och hennes mamma Anita Uddemo–Berthelsson den nya stormarknaden. ”Jag brukar storhandla och det blir nog fler besök här eftersom jag snart flyttar till Ås och detta blir närmast då”, säger Anita. Mettes son Charlie tyckte storköpsbesöket var ganska trevligt och hade intagit en bekväm plats i kundvagnen med ansvar över självscannern.
 • Mette Uddemo bor i Östersund och brukar både veckohandla och småhandla vid Blå center, som ligger närmast hemmet. Nu testade hon och hennes mamma Anita Uddemo–Berthelsson den nya stormarknaden. ”Jag brukar storhandla och det blir nog fler besök här eftersom jag snart flyttar till Ås och detta blir närmast då”, säger Anita. Mettes son Charlie tyckte storköpsbesöket var ganska trevligt och hade intagit en bekväm plats i kundvagnen med ansvar över självscannern. Foto: Håkan Luthman
 • ”Konkurrensen är bra eftersom den tvingar fram en utveckling, av bland annat öppettider, prisnivå, koncept, utbud och även upprustning från fastighetsägarnas sida”, säger Ulf Rämme på Handelns utredningsinstitut. Foto: Handelns utredningsinstitut
 • Kön ringlade lång utanför butiken innan     dörrarna slogs upp klockan åtta på onsdagsmorgonen. Foto: Håkan Luthman
 • Cirka 75 personer arbetar i den 6 400 kvadrat nyöppnade Maxi-butiken på Stadsdel norr.Foto: Håkan Luthman
 • Med gratis skinka och plattång till håret lockades morgonpigga kunder till butiken när den premiäröppnade.Foto: Håkan Luthman

I flera år utmålades en Ica Maxi-etablering som ett hot mot övrig dagligvaruhandel i Östersund. Efter flera politiska turer gav kommunen med sig. Och i går slog butiken upp portarna. Nu konstaterar dessutom en utredning att externa marknadsplatser med stormarknader eller köpcentrum inte alls är ett så stort hot mot cityhandeln som man tidigare trott.

Annons

Ulf Rämme, analytiker med fokus på regionala handelsfrågor vid Handelns utredningsinstitut, HUI, är väl bekant med handeln i Östersund och den tidigare rädslan för stark konkurrens. Men om Ica Maxis etablering i länet säger han:

– Det kommer bara göra Östersund gott.

Däremot kan det påverka alla matbutiker i stadskärnan, vilka Ulf Rämme menar är rätt många till antalet för en stad av Östersunds storlek.

Men när det gäller övrig handeln i stadskärnan så verkar inte köpcentrum som Lillänge, eller Ica Maxi, vara något större hot. Det konstaterar Ulf Rämme och kollegan Erika Rosén i en utredning de släppte i vintras.

Där hade de tittat närmare på omsättningen hos såväl citybutiker som affärer i köpcentrumen i olika kommuner i landet mellan 1997 och 2007. Och det visade sig att båda delarna ökat sin omsättning kraftigt under tioårsperioden.

Däremot kan kranskommunerna till Östersund påverkas en del, och då främst inom dagligvaruhandeln.

När det gäller handelshotet i en och samma stad talar Ulf Rämme snarare om en konkurrens som behövs.

– Handlarna i Östersund har varit lite bekväma. Det har varit för långt bort för de som bor runt om i Jämtland att bege sig till Trondheim och Sundsvall, och i stället har de begett sig till Östersund varför köpmännen i staden inte har behövt anstränga sig för att de ska komma, säger han.

Men när fler aktörer nu etablerar sig i staden uppstår en bra utveckling för kunderna.

– Konkurrensen är bra eftersom den tvingar fram en utveckling, av bland annat öppettider, prisnivå, koncept, utbud och även upprustning från fastighetsägarnas sida.

Givetvis kan små enskilda firmor få det tufft när konkurrensen hårdnar, medger han.

– Men sådan är marknadsekonomin. De som är bra, som utvecklar och jobbar med de här faktorerna överlever – andra slås ut.

Och rent konkret har det visat sig att externhandeln och cityhandeln fyller olika funktioner. Något som också speglar sig i utbudet.

– Det handlar om samma kunder, men marknadsplatserna har olika funktioner och kompletterar därför varandra. I city är det nästan uteslutande shopping av kläder och fritidsvaror som exempelvis böcker, ur och guld.

I city besöker man dessutom ett kafé, en restaurang eller pubar eller besöker andra serviceinrättningar.

– Externhandeln handlar nästan uteslutande om byggmaterial, heminredning och fritidsutrustning som hemelektronik.

Det stora motståndet mot nya etableringar i Östersund som tidigare varit kommenterar Ulf Rämme med att handlarna i grund och botten är väldigt protektionistiska.

– De bejakar gärna konkurrans – ”bara den inte sker på min bakgård”.

Mer läsning

Annons