Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpare förlorade strid om fuktskadat hus

Köparen begärde nedsättning av köpeskillingen med drygt 423 000 kronor, på grund av fuktskador i husets källare. Säljaren vägrade och tingsätten konstaterar att felen omfattas av köparens undersökningsplikt.

Annons

Säljaren ska därmed inte ersätta paret som köpte ett hus i Åre 2005.

Skadorna omfattas av en utökad undersökningsplikt för köparen

Inför köpet lät paret besiktiga fastigheten med hjälp av en besiktningsman. Det framkom att säljaren inrett källaren, varvid väggar och golv reglades. Senare byggdes en källaringång med trapp. Det hade uppstått ett läckage i varmvattenberedaren vilket ledde till att källargolvet öppnades för torkning och skadan reparerades.

På fråga om säljaren haft anledning att mistänka fel eller brister i källaren uppgav denne att det lagts in ett nytt golv. När paret tillträdde fastigheten framkom misstankar om att allt inte stod rätt till. En tekniker anlitades som kom fram till att golvet behövde rivas, betongplattan rengöras från organiskt material och väggbeklädnaden ersättas med en ny.

Dessa dolda fel utgör avvikelser från normal standard och berättigar till ersättning av köpeskillingen, hävdade paret som stämde säljaren i tingsrätten.

Men domstolen gör en annan bedömning. I protokollet från besiktningen noteras att källargrunden sannolikt inte i sin helhet renoverats eller dränerats om sedan huset byggdes, vilket innebär en risk för att fukt tränger in och orsakar fukt och mögelproblem.

– I utlåtandet har alltså angivits att byggnadens konstruktion innebär risk för att just de skador som är aktuella i målet ska uppstå, enligt tingsrättens dom.

Parets undersökningsplikt har kraftigt utökats. Den riskabla konstruktionen samt de skador den kan leda till kan upptäckas vid en noggrann besiktning.

Tingsrätten konstaterar vidare att köparna inte vidtagit några åtgärder med anledning av riskbedömningen. Att besiktningsmannen inte rådde dem att vidta ytterligare åtgärder påverkar inte deras undersökningsplikt.

Säljaren frias och köparna får står för rättegångskostnader med drygt 145 000 kronor.

Mer läsning

Annons