Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Kontakta vården om du misstänker svininfluensa

/
  • Svininfluensan kommer allt närmare och har nu blvit ett hot mot hela världen. Fall har konstaterats i bland annat Spanien och i Sverige har sex personer          testats. Nu uppmanar infektions-kliniken i Östersund dem som har vistats i smittat område, eller har träffat personer som varit sjuka efter att ha besökt dessa områden, att ta kontakt. Foto: Eduardo verdugo / scanpix

De första proverna för testning av svininfluensa har kommit in till Smittskyddsinstitutet. Det handlar om fem patienter som blivit sjuka efter att ha besökt USA och Mexiko.

Annons

Nu uppmanar infektionskliniken i Östersund dem som har vistats i smittat område, eller har träffat personer som varit sjuka efter att ha besökt dessa områden, att kontakta dem om influensaliknande symtom uppkommer inom en vecka.

Symtom på influensa är feber, hosta, muskelvärk, huvudvärk, halsont, matleda, sjukdomskänsla, illamående och diarré.

, skriver infektionskliniken i ett pressmeddelande.

De säger att det finns risk för spridning av influensan, men att det i dag inte finns några rekommendationer om reserestriktioner.

De säger även att en variant av det nya svinviruset finns i det årliga influensavaccinet, men troligen ger detta vaccinet mycket litet eller inget skydd alls.

Däremot tror de att de två virusmedlen Tamiflu och Relenza kan ha effekt på det nya viruset men det finns inga rapporter om hur effektiva de är i praktiken.

Mer läsning

Annons