Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsultköp innebär lagbrott för Östersunds kommun

Östersunds kommun bryter mot lagen när man köper in tekniska konsulter. Det visar en granskning som revisorerna låtit göra.

Annons

Under perioden 1 januari till 26 november förra året betalade Östersunds kommun knappt 40 miljoner kronor till olika konsultfirmor.

Tekniska förvaltningen var den avdelning som köpte in mest konsulter. Där spenderades knappt 20 miljoner kronor under den aktuella perioden.

Den del som revisorerna slår ner på gäller det faktum att den tekniska förvaltningen sedan drygt ett år tillbaka inte har något långsiktigt och övergripande avtal för att köpa in konsulttjänster.

Det förra avtalet gick ut i februari 2008 och sedan dess har inget nytt tecknas.

Det i sin tur leder till att förvaltningen inte alltid köper konsulter på det sätt som LOU, Lagen om offentlig upphandling, kräver.

Förvaltningschef Bertil Åsén förklarar att det så kallade ramavtalet inte har kunnat tecknas på grund av motsättningar inom kommunen. Den tekniska förvaltningen och kommunens upphandlingskontor har nämligen inte kunnat komma överens om vilka krav som ska gälla när kommunen köper in tekniska konsulter.

– Upphandlingskontoret ville värdera anbuden enbart utifrån lägsta pris medan vi på den tekniska sidan tycker att det är ett för enkelt sätt att se på saken.

– Vi menar att det kan finnas kompetenskrav som man bör ta hänsyn till också.

Bertil Åsén tror inte att inköpen av konsulter har blivit dyrare för att ett ramavtal saknats det senaste året.

Däremot ser han en fara med att inte följa LOU. Han menar att kommunen därmed löper en risk att bli anmäld för brott mot LOU, exempelvis av konkurrerande konsultföretag som inte blivit anlitade.

Ett nytt ramavtal för tekniska konsulttjänster ska tecknas under våren.

Mer läsning

Annons