Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkursförvaltaren om framtiden: Nyckelfrågan är Ikeas intresse

För konkursförvaltaren Petter Hetta är nyckelfrågan för framtiden om Ikea är intresserade av att fortsätta handla av ACB.

Annons

En av Norrlands största byråer inom affärsjuridik, Kaiding i Umeå har fått uppdrag att vara konkursförvaltare åt ACB.

– Jag vet lite grann om omständigheterna och om bolagets problem. Jag är orienterad, säger konkursförvaltaren Petter Hetta.

Under onsdagen åkte Magnus Lindblom från Kaiding till Brunflo och Skanderåsen för att prata med de anställda.

– Uppgiften är att informera de anställda om vad som gäller nu och vad som händer med deras löneutbetalning, det är ju lönegarantin som träder in.

I går var det ju den 25:e och löneutbetalningsdag, men de anställda vid ACB fick ingen lön.

I stället fick de beskedet att företaget var begärt i konkurs. Nu har konkursförvaltaren en månad på sig att presentera en långsiktig lösning för den fortsatta driften av företaget.

– Det är prio ett att se till så att de anställda får lön, men det är inte bara vi på förvaltarbyrån som kan ordna det, det hänger också på länsstyrelsen så det kommer att ta ett par dagar, säger Petter Hetta.

Dessutom ska Petter Hetta se till så att det inom kort ordnas ett möte mellan företagsledningen, banker och kunder.

– Vi ska sitta ner med dem som har intressen i den här konkursen och se vilka lösningar och möjligheter som går att hitta. En nyckelfråga är om Ikea är intresserade av att fortsätta vara kunder.

Förhoppningen är från Kaidings sida att hitta en köpare till företaget. Men läget verkar inte alltför ljust just nu.

– Det här är en svår uppgift, företaget har ju varit under rekonstruktion länge och det är ju kompetenta människor som har arbetat med det här utan att hitta någon lösning.

Samtidigt poängterar Petter Hetta att konkursen innebär att nya lösningar kan dyka upp.

– I en obeståndssituation blir det annorlunda, men i nuläget finns det inga intressenter. Men det finns alltid anledning att ha tilltro till att det finns en lösning, säger Petter Hetta.

Mer läsning

Annons