Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkursbomb hotar 2010

En konkursbomb hotar i vår när alla de företag som sökt anstånd med att betala skatten ska börja göra det.

Annons

Fler företag få allt svårare med att betala sina räkningar.

Drygt 4 000 företag har utnyttjat möjligheten att begära uppskov med skatter och arbetsgivaravgifter, som regeringen i all hast beslutade om i början av året i spåren av finanskrisen. Uppskovet eller undantagsregeln gäller i ett år och hittills handlar det om 5 miljarder kronor.
– I början av april nästa år blir det upp till bevis för de företagen om de har råd att betala anståndsbeloppen. Det finns en uppenbar risk för att vi kommer att få se en konkursbomb nästa år, säger advokat Lars-Eric Gustafsson på Hamiltons advokatkatbyrå till TT.
– En stor del av de här företagen kommer inte klara av att betala sina skatteskulder i vår och det handlar mest om småföretag med 10–15 anställda.
Kronofogden driver in
Allt fler indikatorer pekar mot att läget för den svenska och globala ekonomin håller på att förbättras och i september mattades konkursvågen för företagen. Men faran är på intet sätt över enligt kreditupplysningsföretaget Synas barometer för september.
Många företag pressas hårt av den ekonomiska krisen och får allt svårare att betala sina räkningar.
– Det handlar om en ökning av antalet betalningsförelägganden med 8 procent i riket och i flera län ser vi kraftiga ökningar, säger Harald Stjerna, informationsansvarig på Syna.
Allvarlig signal
Han hävdar att ett utslag från kronofogden om betalningsföreläggande är en mycket allvarlig signal. Företaget har ju dessförinnan haft många chanser att betala sin räkningar, men inte kunnat göra det.
I september ökade antalet betalningsförelägganden i 14 län och de största ökningstalen gäller Jämtland och Norrbotten där antalet betalningsförelägganden ökade med 70 respektive 65 procent. I krisdrabbade Västra Götaland minskade för första gången i år antalet betalningsförelägganden.
– Många företag har det mycket tufft med likviditeten. De har svårt att få betalt från sina kunder och kan därmed inte betala sina egna räkningar, säger Harald Stjerna.
– Därför är risken stor att vi får se många konkurser i höst och risken för att företag ska hamna på obestånd har ökat med hela 80 procent sedan januari förra året.

Mer läsning

Annons