Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kön till särskilt boende ökar i Östersunds kommun

22 nya grupp- och servicebostäder ska byggas under året i Östersunds kommun. Problemet är att kön till särskilt boende bara växer.

Annons

I höstas stod 32 personer i kö. Ytterligare 16 personer har tillkommit sedan dess.

Det planeras och byggs grupp- och servicebostäder som aldrig förr i Östersunds kommun, men besluten om att låta folk få en plats i ett så kallat LSS-boende blir bara fler och kön fylls på hela tiden.I år kommer 22 nya lägenheter att byggas i fyra områden i Östersund.

– Men när vi har gjort dessa 22 lägenheter har vi ytterligare 26 personer som står i kö, konstaterar vård- och omsorgsnämndens ordförande, Katarina Nyberg Finn, s. – Det är ett resultat av att det inte har hänt så mycket med byggnationer på några år, säger hon.

I år planeras det att byggas och färdigställas i dessa områden:

Nedre Torvalla – åtta lägenheter.

Fritszhemsgatan, Frösön – fyra lägenheter.

Fjällgatan, Frösön (ett äldreboende görs om till gruppboende) – sex lägenheter.

Valhall vid Blå center – fyra lägenheter.

Merparten av de som söker boende enligt lagen om stöd till vissa funktionshindrade, LSS, står i kö till en servicebostad. – Det betyder att man inte behöver bo i direkt anslutning till en personalstyrka utan kan bo i huset bredvid eller på en annan våning. Vi prioriterar ofta de som behöver gruppbostadsplats som är i behov av personal som är nära. Men de flesta som söker behöver inte närhet till personal, säger Katarina Nyberg Finn.

Lasse Ljungmark

Mer läsning

Annons