Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompost ska ge biogas tillbaka från stor anläggning i Sundsvall

Utredningen om en ny stor biogasanläggning i regionen visar att den bör ligga i Sundsvall. Kompost från Östersund ska ge biogas tillbaka.

Annons

Tjänstemän på Östersund och Sundsvalls kommuner har tillsammans tittat närmare på var biogasanläggningen ska ligga.

– Med tanke på råvaran verkar det bättre att anläggningen ligger i Sundsvall. Då blir det så att Östersund fraktar dit sin kompost och får tillbaka biogas, säger kommunalrådet Karin Thomasson.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen informera sig om vad utredningen kommit fram till. Ett principbeslut om satsning på biogas finns sedan tidigare.

Men flertalet beslut återstår, vissa av dessa i Sundsvall, innan projekteringen kan komma igång. Finansieringen behöver också lösas.

Ska båda kommunerna vara med och betala när anläggningen byggs?

– Det är inte heller klart, om det ska vara ett gemensamt bolag eller om anläggningen ska byggas av någon extern partner.

– Vi kommer att vara tvungen att betala för att göra oss av med avfallet hur det än blir. Och är vi delägare behöver vi inte betala lika mycket. Vid en extern anläggning måste vi nog betala mer, säger Karin Thomasson.

Alternativet till biogasanläggning vore att investera i en komposteringsanläggning i Östersund, på grund av ny lagstiftning på området, men i så fall blir slutprodukten jord.

– Det är absolut en biogasanläggning vi tittar på nu och Sundsvall måste bestämma sig för att anläggningen ska ligga där innan vi kan gå vidare, enligt Karin Thomasson.

– Många är ute efter biogas nu och en anläggning i Sundsvall skulle kunna tillgodose Gävle- och dalaområdet med en hel del.

Östersunds kommuns biogasanläggning i Göviken betjänar 350-400 bilar. Den som kan komma att byggas i Sundsvall blir betydligt större för att tillgodose efterfrågan.

– Det här är en i högsta grad levande fråga inte minst med tanke på vad stadstrafiken ska satsa på för bussar. Kan vi garantera biogas så kanske det är sådana bussar vi ska ha istället, säger Karin Thomasson.

– Viktigast för Östersund är att vi får tillgång till biogas, oavsett om den kommer från Sundsvall eller någon annanstans ifrån.

Ytterligare ett tankställe för biogas behövs i Östersund. Odenskog har nämnts i sammanhanget, men det kan också bli en mer central placering av tankstället.

I dagsläget finns cirka 180 biogasfordon i kommunen, som körs av anställda på Östersunds kommun, privatpersoner och företag.

– Det är en mycket snabbare utveckling än vi förutsatt och mycket positivt ur klimatsynpunkt och för den lokala luftmiljön säger Magnus Rosenberg, VA-chef i Östersunds kommun.

Mer läsning

Annons