Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens provköp av tobak saknar stöd i lagen

I en tillsyn av hur kommunen sköter alkohol- och tobakslagen får socialnämnden gott betyg men måste tänka om när det gäller tobakskontrollerna. Provköp av tobak för att testa 18-årsgränsen har inte stöd i lagen. Det är frågan om dold myndighetsutövning, konstaterar länsstyrelsen.

Annons

För att kontrollera 18-årsgränsen för inköp av tobak gjorde Östersunds kommun cirka 50 provköp och tillsynsbesök förra året.

Kommunens arbete riktades mest mot ställen som var ”misstänkta”.

I korthet går provköp till på följande sätt:

Ungdomar som fyllt 18 år väljs ut och deltar frivilligt. Om personen i kassan begär legitimation meddelar de att legitimation saknas men att de är 18 år.

Om kassörskan nekar till inköp, på grund av att legitimation saknas, avbryts köpet och ungdomarna återsamlas hos handläggaren.

Om kassörskan inte begär legitimation genomförs köpet. Ungdomarna betalar för tobaken och återsamlas hos handläggaren.

Justitieombudsmannen, JO, konstaterar i ett beslut i december att det inte finns någon reglering som tar sikte på att myndighetsföreträdare döljer sitt ärende.

Metoden med provköp av personer som är 18 år kan inte påvisa att den som står i butiken gör något olagligt.

Syftet verkar i stället ha varit att kontrollera efterlevnaden av Statens folkhälsoinstituts allmänna råd, om att legitimationskontroll ska genomföras om en köpares ålder inte är känd och kan antas understiga 25 år.

Länsstyrelsen hänvisar till JO:s beslut:

– Provköpen av tobak strider mot principen att dold myndighetsutövning inte bör förekomma. Metoden bör inte användas så länge den inte har stöd i lagstiftningen, konstaterar Gösta Näs som handlagt frågan på länsstyrelsen.

I samband med tillsynen har kommunens företrädare konstaterat att alternativet till provköp är mer tillsyn och bättre dialog med försäljningsställen som säljer tobak.

Hur vill du sammanfatta resultatet av hela tillsynen?

– Samverkan som socialnämnden byggt upp med andra myndigheter, krögare och de som säljer folköl och tobak är berömvärd, säger Gösta Näs.

Han ser samverkan som en värdefull del i fortsatta ansträngningar med att minska fyllan på ställen där man bryter mot alkohollagens bestämmelser.

– Länsstyrelsen poängterar särskilt att socialnämnden bör verka för att serveringen vid Storsjöyran sker enligt lagens bestämmelser, säger Gösta Näs som motiverar det med att Yran drar till sig en stor publik och många unga personer.

Mer läsning

Annons