Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vädjar till Östersunds invånare: Hyr ut era rum och lägenheter

/
  • Mona Modin Tjulin (S), ordförande i gymnasieförbundet, konstaterar att bristen på bostäder för gymnasieelever inte är en fråga för förbundet utan för de fyra ägarkommunerna.Foto: Henrik Flygare
  • Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) förklarar att det kommunen kan göra är att vädja till invånarna i Östersund att hyra ut rum och lägenheter till studenterna.Foto: Henrik Flygare

Östersunds kommun ger ingen bostadsgaranti för gymnasieeleverna. Och planerna på att öppna ett elevhem för ett femtiotal ungdomar lades ner redan för ett år sedan. Kostnaden på 1,4 miljoner kronor per år är för stor anser beslutsfattarna.

– Jag förstår problematiken. Det kommunen kan göra är att vädja till invånarna i Östersund att hyra ut rum och lägenheter.

Annons

Det säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) som ett av svaren från kommunen på hur bostadsbristen för ungdomarna ska kunna lösas i Östersund.

I grunden ligger förstås den enorma bristen på mindre lägenheter eller rum med egen ingång i Östersund för alla ungdomar som flyttar från andra kommuner – många gånger från andra delar av landet.

Över 500 gymnasieelever som studerar på tre av Gymnasieförbundets skolor i Östersund är skriven i någon annan del av länet, eller landet, än just Östersund, Krokom, Bräcke eller Ragunda.

På frågan ”Hur jobbar gymnasieförbundet för att hjälpa studenterna med bostäder?” är svaret:

– Ingenting, i stort sett.

Mona Modin Tjulin (S), ordförande i förbundet, konstaterar att det inte är en fråga för förbundet utan för de fyra ägarkommunerna.

Men förbundet gjorde en utredning om behovet av elevhem för ett par år sedan och kontentan var tydlig – behovet fanns. När Alléhemmet lades ner 1994 hade det lämnat ett otryggt tomrum efter sig för nya gymnasiestudenter.

– Jag tycker ändå att det är bra med ett elevhemsboende som man kan erbjuda för de som är 16 år. En del är till och med 15 år. Det är en trygghet både för dem och föräldrarna att veta det är någon som har tar hand om och har koll dagligen, säger Mona Modin Tjulin.

Å andra sidan är det kommunerna som har ansvaret för ett elevhem och det ansvaret vill inte kommunerna ta av ekonomiska skäl.

Kostnaden på 1,4 miljoner per år var för stor, tycker politikerna.

– Ett elevhem ska finansieras samtidigt som vi diskuterar besparingar och lagt besparingar på gymnasieförbundet och andra verksamheter, poängterar AnnSofie Andersson.

– Samtidigt sjunker elevantalet drastiskt de närmaste åren. Utifrån den bilden borde det bostadsmarknaden har att erbjuda räcka till när elevkullarna minskar.

Och någon gymnasial bostadsgaranti som för högskolestudenterna kommer inte att ges. Det är klart uttalat.

Vilka råd har ni till de ungdomar som söker bostad i Östersund?

Mona Modin Tjulin:

– Enklast är att prata med de man känner på sin ort, om man får ärva lägenheter. Ta kontakt med andra fastighetsägare. Annonsera och säga att du vill bo i ett rum, man måste vara aktiv själv.

AnnSofie Andersson:

– Det kommunen kan göra är att vädja till invånarna i Östersund att hyra ut rum och lägenheter till studenterna.

Mer läsning

Annons