Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen polisanmäls för spridning av parasiten

Östersunds kommun polisanmäler sig själv efter att ha spridit Cryptosporidium via dricksvattnet. Nu blir det upp till åklagaren att bedöma om kommunen har brutit mot livsmedelslagen.

Annons

Länstidningen berättade i början av januari att spridandet av parasiter via det kommunala dricksvattnet kan vara ett brott mot livsmedelslagen. Och nu har även kommunens miljö- och hälsokontor kommit fram till den slutsatsen. Dricksvatten räknas som ett livsmedel och lagen säger att vatten som dricks av många inte får innehålla parasiter i ett sådant antal att människor blir sjuka.

Miljö- och hälsokontoret polisanmäler därför Vatten Östersund som har ansvaret för det kommunala dricksvattnet.

– Vi har kunnat konstatera att Vatten Östersund har levererat ett vatten som har gjort folk sjuka och då har kommunen inte uppfyllt de krav som finns i livsmedelslagstiftningen. Nu blir det upp till polis och åklagare att pröva om Vatten Östersund har gjort det som är rimligt att göra i en sådan här situation, säger kommunens miljöchef Jari Hiltula.

Polis och åklagare har sedan slutet av 2010 arbetat med en utredning för att komma fram till om någon har gjort sig skyldig till spridningen av parasiter till Storsjön och vattenverket i Minnesgärde. Den utredningen beräknas vara klar under våren. Att det dröjt så pass länge med den här anmälan är bara naturligt säger Jari Hiltula.

– Så jobbar vi alltid. Vi har en skyldighet att först se till att problemet blir åtgärdat. Sedan tar vi ställning till om det är ett brott.

Om en domstol skulle komma fram till att kommunen har brutit mot lagen kan det bli fråga om kännbara böter enligt Livsmedelsverkets jurist Gustaf Hammarlöf. Fallet är däremot unikt och därför finns inga tidigare rättsfall att jämföra med.

Mer läsning

Annons