Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen öppnade börsen – studenterna får vård i kväll

/

Östersunds kommun har bestämt sig för att lätta på plånboken. Nu köper de in Röda korsets tjänster inför stundernas festyra i kväll.

Annons

Länge såg det ut som om Röda korsets tioåriga tradition av att finnas till hands för studenterna när de firar sina skolår i centrala Östersund skulle utebli.

Under rådande lågkonjunktur har socialnämnden dragit in det föreningsbidrag på 15 000 kronor som Röda korset brukar få, vilket brukar täcka utgifterna för deras insats under Valborgskvällen, studenten och skolavslutningen.

– Vi varit tvungna att spara på det mesta nu och eftersom föreningsbidrag inte är lagstadgade inom socialtjänsten har vi fått skära i de bidragen. Visst gör Röda korset en jättebra insats vid de här tillfällena, men det är svårt att spara utan att någon drabbas, sa Stefan Konradsson, v, socialnämndens ordförande till LT för en dryg vecka sedan.

Men nu får historien en bra lösning ändå. Kommunen går i stället in och köper Röda korsets tjänster inför studentkvällen.

– Det känns bra, för vi vill ju hjälpa till en sådan här kväll, säger Peder Molin, gruppledare för Röda korsets förstahjälpen-grupper.

Inför den här kvällen har de därför dragit ned på sitt ordinarie timpris.

Tord Jemteborn, m, vice ordförande i socialnämnden, är också nöjd med att situationen kunde lösa sig till slut. Han förklarar att det föreligger ett visst missförstånd kring hur uppdraget skulle upphandlas tidigare, då Röda korset sökt bidrag för att kunna finnas till hands under studentkvällen.

– Nu hade vi en dialog och undrade vad de ville ha betalt för att ställa upp mot en räkning, och vi kom överns om ett lågt pris, säger Tord Jemteborn.

– Det känns bra att det löste sig för vi behöver en sjukvårdsberedskap en sådan här kväll, säger han.

Röda korset kommer att finnas ute i kväll med en 16-mannastyrka. De hjälper främst till med sårskador, stukningar och liknande.

Mer läsning

Annons