Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen nerringd efter utebliven sophämtning

Östersunds kommun har blivit nerringd av människor som undrat varför soporna inte hämtats. Anledningen är beslutet om ett uppehåll i hämtningen eftersom kalenderåret avslutas med en 53:e vecka.

Annons

Renhållningsingenjör Göran Henriksson på Östersunds kommun har haft några riktigt hektiska dagar.

Han berättar att renhållningens kundtelefon har blivit totalt nerringd av folk som undrat varför deras sopor inte hämtats.

– Jag tror jag har pratat med ungefär alla i Östersunds kommun de här dagarna, säger han och uppskattar antalet samtal till ungefär 200 per dag.

Anledningen till folkstormen är att inga sopor hämtas under den här veckan. Det i sin tur har att göra med att 2009 avslutas med en udda vecka, 53. År 2010 börjar förstås också med en udda vecka och därför blir det två udda veckor som följer efter varandra.

Det här ställer till vissa problem säger Göran Henriksson. Soporna för villahushåll och många flerbostadshus hämtas nämligen antingen på jämna eller ojämna veckor, med två udda veckor på raken så rubbas mönstret med hämtning varannan vecka. Av flera tänkbara lösningar så valde kommunen därför att inte ha någon hämtning just vecka 53.

– Det finns egentligen många anledningar. Dels så skulle det bli ett jättejobb om vi skulle byta veckoschema och lägga om våra taxor för alla kunder. Dessutom är många inkörda på det här med udda och jämna veckor, det skulle bli förvirrande om alla tvingades byta.

Göran Henriksson säger också att kommunens vanliga sophämtningstaxa bygger på att man får hämtning 26 veckor och inte 27. Men han inser samtidigt att pausen i sophämtningen kan ställa till problem för vissa hushåll.

– Vi har sagt att de som får mycket sopor så att det inte ryms i kärlet får ställa en säck bredvid. Det blir lite besvärligt för killarna som kör sopbilarna men vi får väl köra dubbla bilar i så fall.

Han berättar också att en del ringt och beställt en extra sophämtning för en knapp hundralapp för att slippa ha så mycket sopor stående över helgerna.

Göran Henriksson konstaterar, med anledning av folkstormen, att informationen kring sophämtningen inte har varit den bästa.

– Vi har ju annonserat i tidningarna men det har varit samannonsering som gått ihop med annan kommuninformation. Ett annat år kanske vi får köra separata annonser så att det blir tydligare.

Mer läsning

Annons