Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen minskar anslag till Jamtli efter marktvist

/
  • Kommunen sålde den aktuella marken till Jamtli för en krona men när kommunen nu vill köpa tillbaka den kräver Jamtli 50 000 kronor. Jamtli får också 50 000 men samtidigt minskar kommunen sitt anslag med samma summa ...  ”Jag tycker att vi hade kunnat lösa den här frågan på ett annat sätt”, säger kommunchefen Bengt Marsh. Foto: håkan luthman

Östersunds kommun har hamnat i en tvist med Jamtli där frågan gäller marken där Yrancampingen brukar uppföras. Kommunchef Bengt Marsh tycker att ärendet skötts på ett dåligt sätt av Jamtli.

Annons

Affären handlar om att Jamtli vill köpa en del av den mark där idrottsanläggningen Hofvallen ligger. Där vill länsmuseet anlägga en attraktion kallad för ”det moderna samhället”. Östersunds kommun kan tänka sig att sälja en del av marken men vill behålla den del där det omtalade 70-talsdagiset ska ligga.

I samband med den planerade markförsäljningen har kommunen ställt kravet att få köpa tillbaka mark vid Storsjön som såldes till Jamtli för många år sedan. Marken det handlar om är den där Yrancampingen håller till på sommaren. Jamtli hade tidigare planer på att anlägga en sten- och järnåldersattraktion men det har inte blivit av under de drygt tio år som museet ägt marken.

Kommunen sålde markområdet för 1 krona till Jamtli och har velat köpa tillbaka den till samma pris. Men det går Jamtli inte med på. Stiftelsen som äger museet har krävt 50 000 kronor för området då man menar att det skulle strida mot stadgarna att sälja marken för billigt, trots att man fått den för bara 1 krona. Jamtli har också anlitat en advokat för att få ett utlåtande i frågan.

Bengt Marsh vill inte gå så långt att han kallar Jamtlis krav för giriga men konstaterar att Jamtlis agerande har lett till att markförsäljningen blivit onödigt komplicerad.

– Jag tycker att vi hade kunnat lösa den här frågan på ett annat, sätt säger han.

För att lösa den uppkomna situationen på ett praktiskt sätt så har kommunen ändå gått med på att köpa marken för 50 000 kronor. Däremot så kommer man att minska anslagen till museet med samma summa under 2009 för att kompensera för markköpet.

Mer läsning

Annons