Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunen lade beslag på vår privata gata ...”

/
  • Tomtägarna vill veta hur den här delen av Granlidsvägen i Åre, som de betalat för, kunde bli kommunal väg utan att de ens kontaktades.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Upprörda fastighetsägare i Åre vill veta hur Åre kommun kunde lägga beslag på Granlidsvägen – en enskild väg som ligger på privat mark och som de betalat för – utan att ens fråga dem först.

Annons

Det är ännu ett kapitel i den synbarligen eviga följetongen om Åre kommuns exploateringsprojekt Totthyllan i östra Åre.

I fokus denna gång är Granlidsvägen, den väg som leder upp till området.

Från Granlidsvägen, precis där vägen gör en skarp kurva, anlade kommunen Totthyllans rekorddyra lokalgata, den som skulle kosta cirka 10 miljoner kronor innan den var klar.

Problemet, som tomtägarna nu pekar på, är att den delen av Granlidsvägen inte var kommunens väg. Den låg på privat mark, var tydligt markerad som enskild väg med en vägbom och hade bekostats av tomtägarna längs vägen.

Enligt tomtägarna var det inte obekant för kommunens förre markingenjör, som ansvarade för Totthyllanprojektet, eftersom han skrev till dem och begärde rätt att dra ledningar över deras mark till området.

Däremot hörde varken han eller någon annan av sig till tomtägarna angående vägen.

Tomtägarna anser att det finns en rad oklarheter kring hela ärendehanteringen och nu vänder de sig till kommunstyrelsen och kräver svar.

Först och främst vill de alltså veta hur kommunen kunde lägga beslag på halva Granlidsvägen – deras del som de betalat för – utan att ens kontakta dem.

Tomtägarna har också överklagat det anläggningsbeslut i ärendet som togs av lantmäterimyndigheten i maj 2008.

Enligt beslutet ska kommunen stå för Granlidsvägens kostnader, men bara upp till Totthyllan. Resten av vägsträckan, efter kurvan, lämnas i oåtgärdat skick, trots att den enligt tomtägarna blivit sönderkörd av arbetsfordon under den tvååriga byggtiden, då också byggbodar ställdes upp på vägen utan deras lov.

Markägarna vill att även den övre delen av Granlidsvägen ska få samma standard som den som kommunen beslagtagit.

De tycker inte att någon saklig genomgång har gjorts av vilket ansvar kommunen har att färdigställa en privat väg på privat mark.

Ärendet ligger nu i fastighetsdomstolen.

LT har sökt Åres kommunchef för en kommentar men inte lyckats få kontakt.

Mer läsning

Annons