Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen har inga planer på att stänga solarier"

/
  • På Storsjöbadet finns det två solarier, ett som man kan ligga i och ett som man kan stå i. ”I dagsläget så har vi solarium eftersom det finns en efterfrågan från våra kunder. Vi tänker inte vidta några åtgärder om vi inte får något beslut från kultur- och fritidsnämnden”, säger Martin Zetterström, platschef på Storsjöbadet.  Foto: Ulrika Andersson
  • ”Det har visat sig att efterfrågan är så stor att vi egentligen inte har något annat val än att behålla de här solarierna”, säger Joakim Halvarsson enhetschef på kommunens fritidsavdelning. Foto: Henrik Flygare

Alla kommuner uppmanas sluta med sin solarieverksamhet eftersom den ökar risken för hudcancer. Men i Östersund finns inga sådana tankar. Efterfrågan är för stor säger enhetschef Joakim Halvarsson.

Annons

Strålsäkerhetsmyndigheten har gått ut med en uppmaning till alla kommuner i Sverige för att få dem att lägga ner den solarieverksamhet som drivs i egen regi. Anledningen är att solarier bidrar till att öka risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten anser inte att det är förenligt med kommunernas uppdrag att ha verksamhet som inte tillför någon hälsonytta och som samtidigt är cancerframkallande.

Joakim Halvarsson är enhetschef på kommunens fritidsavdelning och ansvarar för de två stora badanläggningarna Storsjöbadet och Brunflobadet som vardera har två solarier. Han säger att det i dagsläget inte finns några planer på att sluta med solarieverksamheten.

– Det har visat sig att efterfrågan är så stor att vi egentligen inte har något annat val än att behålla de här solarierna. Jag kan väl ha mina frågetecken kring användandet av solarier men det är gästerna som styr.

Joakim Halvarsson berättar att det dröjde cirka ett halvår efter återöppnandet av Storsjöbadet innan solarierna var på plats.

– Under den perioden blev rösterna högre och högre från gästerna att vi måste få dit solarierna.

Joakim Halvarsson säger att kommunen i stället för att ta bort solarierna strävar efter informera om riskerna så att de som solar vet vad det innebär. Han säger också att det inte är någon större ekonomi i att driva solarier utan att det mer handlar om en service till badbesökarna.

– Men det är klart att om Strålsäkerhetsmyndigheten kommer med sådana här propåer så måste vi kanske överväga det här en gång till.

Östersunds kommun har heller inte följt Strålskyddsmyndighetens rekommendation att införa en åldersgräns på 18 år för att få sola solarium.

Mer läsning

Annons