Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går emot beslutet att lägga ner Frösö behandlingshem

Efter beskedet att Frösö behandlingshem ska läggas ner vill Östersunds kommun ha mer information om bakgrunden till beslutet från Statens institutionsstyrelse.

Annons
Kommunen vill veta mer om vilket underlag den planerade nedläggningen vilar på.
I en skrivelse till generaldirektör Eva Persson-Göransson begär Östersunds kommun en redovisning omgående.
– Det vi vill veta är vilket underlag dom bygger sina ställningstaganden på, säger kommunchef Bengt Marsh.
– Vi skulle vilja se om det går att avveckla någon annanstans där det inte får lika stor regionalpolitisk betydelse.
Som LT tidigare skrivit minskar antalet inskrivna klienter. Enligt Robert Stenbom, chef för Statens institutionsstyrelses norra region, finns en överkapacitet och hela myndigheten måste anpassa sig.
• Hur ser du på det här?
– Vi begriper att man inte kan bedriva en ineffektiv verksamhet. Samtidigt säger vi att man måste ha en helhetssyn och göra en helhetsbedömning, säger Bengt Marsh.
– Om norra området sträcker sig från Örebro till Kiruna måste Statens institutionsstyrelse kunna se om man kan avveckla någon annan enhet med motsvarande upptagningsklientel som på Frösön. Men det underlaget har vi inte sett, säger Bengt Marsh.
Han framhåller att Östersunds kommun har väsentligt högre arbetslöshet än genomsnittet i riket, på grund av varsel och uppsägningar av personal, och att det ska beaktas när staten avvecklar.
Att kommunen inte informerats om nedläggningsplanerna på Frösön och inte haft möjlighet att lämna synpunkter ifrågasätts.
– Vi har andra företag som varslat och som sett till att kommunen varit underrättad och varit med i förberedelser utav vad man kan göra för att underlätta för de anställda, säger Bengt Marsh.
– Statens institutionsstyrelse har valt att inte ha någon som helst kontakt med oss. Det tycker vi avviker från de gängse formerna i såna här sammanhang.
Kommunförbundet och landstinget har en diskussion om hur verksamheten med tillnyktring för omhändertagna personer ska organiseras framöver.
I dag är den delen inrymd i behandlingshemmets byggnad på Frösön och en översyn av avtalet var aktuell redan innan nedläggningsbeslutet.

Mer läsning

Annons