Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förstörde Patriks fritidsflotte utan förvarning

/
  • Flottar som ligger nere vid Storsjön utan tillstånd, i mer än ett dygn, kan ligga illa till.  Foto: Henrik Flygare
  • Kommunen hämtade flotten med hjälp av lastbil och gripklo. Elverk, grill, stereo och bardisk var bara några av de saker som förstördes vid bortforslingen. ”Nu är det bara en hög av allting”, säger ägaren Patrik Brorsson uppgivet.

Kommunen plockade bort flotten och förstörde den. Bortforslingen retar en av ägarna, Patrik Brorsson.

– Jag borde i alla fall fått en chans att ta bort den, säger han.

Annons

Patrik Brorsson och medägare har lagt ned mellan 25 000 och 28 000 kronor på sin flotte, plus otaliga arbetstimmar. De hade, i väntan på upptag, båten liggande uppdragen mot strandkanten på Frösön. Morgonen den 29 oktober 2008 demolerades flotten totalt med hjälp av gripklo och transporterades sedan med lastbil till en av kommunens fastigheter.

– Juridiskt sätt räknas flotten som en båt, på grund av dess storlek, och då borde det vara lika för alla. Det är otroligt många båtar som ligger längs den där strandkanten utan tillstånd, de borde ha tagit rubbet, säger Patrik Brorsson.

Jan Asplund, trafikansvarig på kommunen, säger att det var räddningstjänsten som larmade om att flotten kunde blåsa ut på sjön i höststormarna. De ansåg att flotten kunde vara en fara för andra båtar om den drev ut på sjön, eller att delar av den skulle kunna skada något eller någon på land. Flotten låg bredvid båthamnen på Frösön, på allmän offentlig plats.

– Utan tillstånd får man inte ha flottar uppdragna i mer än 24 timmar och just den här flotten hade legat där i minst två månader, säger han.

Patrik Brorsson känner till fler som fått sina flottar bortforslade, men inte med samma våld. Han tycker det är märkligt att det bara kan komma ett gäng från kommunen och flytta samt trasa sönder en flotte, utan att kontakta ägaren. Telefonnummer till ägarna fanns ombord.

– Det är omöjligt för oss att veta vem det är som äger flotten i och med att de inte är registrerade som bilar. Vi gjorde vad vi kunde för att rädda situationen och eftersom flotten inte är bygd för att lyftas, är det klart att den tog skada vid bortforslingen, säger Jan Asplund.

– Om de hade planer på att ta bort den borde de ha kontaktat mig eller åtminstone satt upp en skylt om eventuell bortforsling. Då hade man i alla fall haft en chans, säger Patrik Brorsson.

Mer läsning

Annons