Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Den nya arenan kan komma att byggas i etapper

/
  • Grusplanen direkt nedanför skjutvallen på skidstadion är ett av två alternativ till arenaplacering nära Jämtkraft arena.  Foto: Håkan Luthman
  • Just nu är det tomt på Campusområdet  i hörnet på Krondikesvägen och Stuguvägen. Byggs Vinterpalatset där eller kanske kommunens nya arena?, den frågan lever vidare.
  • Gamla slakteriet kan rivas och den ny arenan byggas där. Det är ett förslag till placering som finns med i utredningen som gjorts av arenagruppen.

Utredningen om en ny arena i Östersunds kommun för issporter, gymnastik, och basket bland annat, ska bli klar på tisdag. Arenagruppens arbete har lett fram till fyra alternativa placeringar och ett förslag på att bygga arenan i etapper.

Annons

Tanken var att slutrapporten skulle vara klar på Valborgsmässoafton. Men så blev det inte.

– På tisdag till veckan ska det vara klart. Vi lämnar den sedan vidare till kommunstyrelsen som ska ta ställning till utredningen vid sammanträdet 12 maj, säger Annsofie Andersson, s, som är ordförande i arenans politiska arbetsgrupp.

Hon, Karin Thomasson, mp, och Bo Jonsson, projektledare berättade om arenarapporten under en presskonferens i torsdags.

Den planerade arenan, för bland annat issporter, kommer att ta mellan 18 000 – 20 000 kvadratmeter mark i anspråk, exklusive en utomhusbandyplan.

Gruppen har inte tagit ställning vilken plats av de fyra alternativen de anser vara bäst. Två markområden intill Jämtkraft arena finns med som tänkbara platser, den ena är grusplanen rakt nedanför skyttevallen på skidstadion till vänster om Jämtkraft arena. Den andra ligger mer till höger om arenan. Marken där gamla slakteriet ligger är ett tredje alternativ. Marken på Campus i hörnet av Krondikesvägen, Stuguvägen, samma plats där A4 Campus har planer på att bygga Vinterpalatset, är en fjärde möjlig placering.

– Vi har valt att inte ta ställning till de fyra alternativa placeringarna, säger Annsofie Andersson.

En av anledningarna är A4 campus planer på Vinterpalatset, som LT tidigare berättat om. Hur det påverkar kommunens arenaplaner står inte klart.

– Det ligger utanför arenagruppens uppdrag, säger Annsofie Andersson.

Men i utredningen föreslås dock att bygget ska ske i olika etapper med en början med en hockeyarena och gymnastikhall.

Vad de olika förslagen till placering kan komma att kosta vill gruppen inte gå närmare in på. Det beror bland annat på att det måste förhandlas med de nuvarande markägarna.

– Det måste också till detaljplaner för att kunna gå vidare i det, säger Bo Jonsson, projektledare.

Ingen av de fyra markområdena ägs av kommunen. Gamla slakteriet, och växthuset som står intill, är den enda mark där det finns byggnader med nuvarande hyresgäster. De 100 miljoner som finns avsatta i den kommunala budgeten för arenan 2010 kommer inte att räcka till en nya arena. Och vad Östersunds kommun har råd med framöver påverkas av många olika faktorer.

– Det kommer nya skatteprognoser hela tiden. Och det är mycket som påverkar, till exempel om kommunen kommer att fortsätta öka i befolkning, säger Annsofie Andersson.

Annat som får betydelse för arenans utformning är vad som händer med matutredningen och gymnasieförbundets utredning om ett samlat gymnasiecampus. Dessa får också betydelse för vad som kan göras åt nuvarande sporthallen i Östersund och Wargentinsskolans matsal.

Mer läsning

Annons