Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bröt mot lagen – ändrar på sina rutiner

Östersunds kommun har brutit mot lagen när människor inte fått stå kvar i kön efter att de tackat nej till ett erbjudande om särskilt boende. Nu ändrar kommunen sina rutiner.

Annons

Människor som har behov av att få extra stöd och hjälp i sin hemmiljö kan ansöka om något som kallas för särskild boendeform. Ofta handlar det om äldre personer och det är kommunen som bestämmer om den sökande har rätt till ett sådant boende.

I mars 2005 fattade vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun ett beslut som senare visade sig strida mot lagen. Då infördes en regel som gick ut på att kommunen återtog sitt biståndsbeslut om den som erbjudits en plats på ett särskilt boende tackade nej. Med andra ord att personen inte längre stod kvar i kön för att få fler erbjudanden framöver.

– Det beslutet togs väl för att man ville få lite snurr på ärendena, att man inte skulle kunna tacka nej hur många gånger som helst, säger Katarina Nyberg Finn som är nämndens ordförande.

Men på senare tid har ansvariga på kommunens biståndsenhet uppmärksammats om att de nuvarande rutinerna strider mot lagen. Om kommunen beslutat att en person har rätt till särskild boendeform kan beslutet inte återkallas bara för att personen tackat nej till det boende som erbjudits. Därför har vård- och omsorgsnämnden i veckan beslutat om en ändring av rutinerna. Om någon tackar nej till ett särskilt boende så ska personen ha möjlighet att återkomma till kommunens boendesamordnare när han eller hon vill ha ett nytt erbjudande.

Katarina Nyberg Finn tycker inte att det är så allvarligt att vård- och omsorgsförvaltningen under fyra år haft en rutin som visat sig strida mot lagen.

– Att vi i dag har plockat bort dem från kön har varit fel men det är inte så att några människor farit illa av det här, säger hon.

Hon säger att de som tackar nej till ett erbjudande om särskilt boende har ett annat boendealternativ för tillfället.

Mer läsning

Annons