Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: ”Akutboenden vi har är till för missbrukare och kvinnor som far illa”

/

– I första hand är det för­säkringsbolaget, där en person har tecknat hemförsäkring, som tar hand om sådana saker. Om det behöver till någon nödlösning tills det reder ut sig med försäkringsbolaget kan socialtjänsten hjälpa till, säger Pelle Andersson, tillförordnad socialtjänstchef i Östersunds kommun.

Annons

LT ringer honom och frågar vad den som hamnar i Göran Dahlström och hans fru Birgittas sits kan förvänta sig för hjälp från socialtjänsten och kommunen.

Går det inte att få hjälp med ett akut boende om man står bostadslös efter en brand?

– De akutboenden vi har är till för missbrukare och kvinnor som far illa. När det brunnit är det i första hand försäkringsbolagets jourtelefon som man ska vända sig till, säger Pelle Andersson.

Enligt honom är det sällsynt att människor kommer med den typen av frågor till socialtjänsten, det vill säga om boendehjälp på grund av brand.

– Det brukar lösa sig genom försäkringsbolaget och vänner och bekanta, säger han.

Finns det inte någon krishanteringshjälp att få sådana här gånger?

– POSOM-gruppen rycker ut när det är många som drabbas och ofta i samband med att det händer ungdomar något. Men inte sådana här gånger.

Göran Dahlström kom till socialtjäntskontoret i Östersund efter att han blivit bostadslös och inte var i det tillstånd att han kunde bo på hotell. Han önskade åtminstone få tips på vart han kunde vända sig, varför fick han inte det?

– Vad som ligger bakom det vet jag inte. Jag vet ju inte hur det hela gått till så det kan jag inte säga något om. Det låter som att mannen mådde dåligt och kanske borde ha varit i kontakt med primärvård eller psykiatrin, säger Pelle Andersson.

Mer läsning

Annons