Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommundirektör vill leta efter annat vatten

Östersunds kommun kanske överger Storsjön som källa för stadens dricksvatten. Parasitsmittan har lett till att kommunledningen nu vill leta efter bättre vatten.

Annons

Fram till parasitutbrottet marknadsförde sig Östersund som kommunen med världens renaste vatten. Ett påstående som fått sig en rejäl törn och av naturliga skäl inte längre används i marknadsföringen.

Parasitlarmet har gjort att flera ställer sig frågan om Storsjön verkligen är det bästa alternativet. Kanske finns det andra och bättre lösningar för det kommunala dricksvattnet. I en skrivelse till politikerna i kommunstyrelsen föreslår kommundirektör Bengt Marsh och utredaren Sven-Olof Gustafsson att frågan om alternativ vattenförsörjning ska utredas.

En del i utredningen går ut på att ta reda på om Östersundsborna kan få sitt dricksvatten från en ny grundvattentäkt. De båda tjänstemännen konstaterar att en sådan utredning skulle kunna ta lång tid och vara omfattande men vill ändå se över möjligheten.

De både tjänstemännen föreslår också att det nuvarande vattenintaget i Storsjön bör ifrågasättas. Är läget utanför Minnesgärde vattenverk det bästa tänkbara eller finns det andra platser som kan vara bättre skyddade mot föroreningar?

Bengt Marsh och Sven-Olof Gustafsson anser också att kommunen måste ta fram en plan för hur kommunens vatten- och avloppsförsörjning ska ske i framtiden. Planen skulle till exempel kunna innehålla en strategi för hur vatten- och avloppsnätet ska underhållas. De båda nämner också att planen kan innehålla krav för hur dagvattnet ska hanteras.

Mer läsning

Annons