Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal om Björkbacka: Anställda skräms till tystnad

/
  • Caremas regionchef, Barbro Larsson, vill uppmana Kommunal och de anställda att meddela företaget om de upplever problem i verksamheten. Foto: Håkan Luthman

Personalen skräms till tystnad, de anställda tvingas fuska i jobbet och cheferna vet inte vilka regler som gäller. Fackförbundet Kommunal vittnar om många och stora brister på äldreboendet Björkbacka i Östersund.

Annons

Det privata vårdföretaget Carema driver verksamheten på Björkbacka där 40 äldre bor. Men allt är inte som det ska. Både personal och anhöriga till de äldre berättar om brister i vården.

Agnetha Danielsson är sektionsföreträdare på Kommunal i Östersund och representerar många av de anställda på Björkbacka.

Hon har den senaste tiden fått kännedom om ett flertal problem på äldreboendet. Samtidigt finns en stor hake, de anställda vågar inte träda fram med kritik mot sin arbetsgivare.

– Det är många medlemmar som av och till kontaktat mig och behövt hjälp. Men när jag frågar om vi ska rätta till bristerna så säger de: Nej, du får inte tala om för chefen vad jag har sagt.

Agnetha Danielsson berättar att många anställda går och är rädda för att ta upp brister med cheferna.

– Man känner att man inte kommer någonstans med att påpeka brister och att det inte är någon mening att gå till chefen. Man ger upp och söker sig därifrån i stället.

De brister som Agnetha Danielsson fått reda på är till exempel att äldre fått ligga för länge med samma blöja för att de anställda inte hunnit byta. Personal har också vittnat om att de måste bära larm på rasterna och att de inte kan ta de pauser som de har rätt till.

– De tvingas göra ett fuskjobb helt enkelt, säger Agnetha Danielsson.

Hon har också stött på en stor okunskap hos Carema när det gäller de anställdas rättigheter.

– Någon har sagt till sin chef att: nu har min anhörige dött och jag skulle behöva vara lite ledig. Svaret har blivit: Du har väl semester att ta ut. När man som ansvarig chef inte har mer kunskaper än så. Det är skrämmande, säger Agnetha Danielsson.

Mer läsning

Annons