Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kombi- terminalen i Brunflo fick klartecken

6,2 miljoner och kombi- terminalen i Haxäng, Brunflo, blir verklighet. På fredagen blev det klart att projektet får 3,1 miljoner kronor ur strukturfonden.
– Vi tror på det här, och det är viktigt att få terminalen, inte minst ur miljösynpunkt.

Annons
Det säger Jan Molde, kommunikationsstrateg på länsstyrelsen efter beslutet.
– Vi har ju hoppats på de här pengarna, så nu börjar snart planeringsarbetet. Det ska bli upphandlingar av bland annat operatörer, alltså vem som ska driva terminalen, säger han.
Efter flera år är det nu klart att det kommer att bli en kombiterminal i Haxäng, Brunflo. Vid ett sammanträde på fredagen beslutades det att projektet får 3,1 miljoner kronor i strukturfondsmedel.
– Det här betyder oerhört mycket för våra möjligheter att kunna ha ett starkt och fungerande näringsliv här. Nu sätter vi igång i full fart, säger landshövding Britt Bohlin.
Om två veckor har arbetsgruppen planerat in ett möte då det ska diskuteras närmare hur planeringsarbetet ska gå till, och vem som ska göra vad.
– Nu sätter planeringsarbetet igång, men det här beslutet var ju det viktigaste för att vi ska kunna sätta fart, säger Britt Bohlin.
Tanken är att kombicentralen ska bli en omlastningscentral för godstrafik.
– Vi tror mycket på det här, och även om det är svårt att sia om hur det kommer att fungera så har det visat sig när andra anläggningar har skapats att när de väl har kommit igång så finns det en efterfrågan.
– Om priserna på drivmedel fortsätter att öka kommer det att bli mer lönsamt att lasta om från lastbil till järnväg. Jag tror att det här är framtidens fraktsätt, säger Jan Molde.
Övriga finansiärer till kombicentralen är: Östersunds kommun, 1,5 miljoner kronor, länsstyrelsen, 750000 kronor, Banverket, 500000 kronor, Ibab, 250000 kronor och Vägverket, 100000 kronor.
Under fredagens sammanträde fördelades sammanlagt 82 miljoner ur strukturfonderna till utveckling och jobb i mellersta Norrland.
Härjedalens kommun fick 10850 000 kronor för att utveckla infrastrukturen i Funäsdalen, för att på så sätt kunna stärka Funäsdalens konkurrenskraft och stärka besöksnäringen.

Mer läsning

Annons