Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köksmardröm upptäcktes på matställe under Storsjöyran

/
  • Peter Grevsten och hans kollegor på miljökontoret ser till att Storsjöyrans matgäster inte behöver oroa sig för magsjuka. Foto: Håkan Luthman

Inför årets Storsjöyra genomförde kommunens miljökontor omfattande inspektioner på matställena. En servering var så illa att den fick stängas direkt efter återinspektion.

Annons

Både Krogstråksrestaurangerna och snabbmatställen på övriga Storsjöyranområdet fick påhälsning av kommunens inspektörer.

Totalt besöktes ett tjugotal ställen och de flesta godkändes. Några fick bakläxa och fick återinspektion. Något som i alla fall utom ett ledde till ett godkännande.

Men på ett ställe var det riktigt illa.

Det var ingen av Krogstråksrestaurangerna utan ett av de små snabbmatsställen som fanns på övriga Storsjöyranområdet.

När hälsoskyddsinspektören kom till serveringen för återinspektion dagen efter den första inspektionen var det fortfarande en köksmardröm.

Köttet hade en temperatur på 38 grader – ungefär som en febersjuk person. Lägsta tillåtna temperatur på kött är 60 grader enligt livsmedelslagen. Den ”varma” såsen var snarare ljummen – 34 grader. Städutrustning saknades helt. Handtvätten för de som arbetade i köket fungerade inte. Det fanns inte ens en tvål.

Hälsoskyddsinspektören reagerade direkt. Han stängde ner verksamheten omedelbart för matstället.

De övriga matställena var för det mesta av god kvalitet enligt Peter Grevsten på miljökontoret. På några ställen fanns problem med tvättställen och rätt temperatur i kylar. Men alla utom en lyckades rätta till sina brister.

– Överlag så var det bra. Det som saknades på en del ställen var saker som skadedjurssäkring. Det var inte tätat mellan golv och väggar så då kan skadedjur komma in. Sedan saknade en del egenkontrollprogram. Egna rutiner för mathanteringen, säger hälsoskyddsinspektören.

Hur oroliga behöver Storsjöyranbesökarna vara för att åka på magsjuka eller något ännu värre när de äter på Krogstråket?

– Inte speciellt oroliga.

Mer läsning

Annons