Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokningseländet kan vara över

I morgon torsdag kan det vara fritt fram att dricka vattnet direkt ur kranen. Då ska politikerna i Östersund besluta om människor behöver koka sitt vatten eller inte.

Annons

Sent på fredag kväll den 26 november 2010 gick Östersunds kommun ut med ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten. Underrättelsen gick i korthet ut på att dricksvattnet var smittat med parasiter och att det måste kokas för att bli drickbart.

Sedan dess har många tusen liter vatten värmts i kommunen. I tre månader har de allra flesta Östersundsbor kokat sitt dricksvatten eller köpt det på flaska i affären. Men i morgon kan det vara slut på det extra besväret.Då ska politikerna i Östersunds kommunstyrelse samlas för att diskutera frågan och eventuellt fatta ett beslut om att återta det viktiga meddelandet och häva rådet om kokning.

– Vi har satt upp punkten på vårt möte för att fatta ett beslut, men det hänger på om Vatten Östersund och miljö- och hälsokontoret ger klartecken, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

VA-chefen Rickard Johnson meddelade i går onsdag att spolningen av vattenledningsnätet nu är inne i sin absoluta slutfas. Hans bedömning var att Vatten Östersund behöver några dagar till för att slutföra arbetet.

Mer läsning

Annons