Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokerska: Jag hade mina onda aningar

/
  • Istället för nedläggning vill Viola Granath se en utökning av kökets kapacitet i Lövberga. ”Vi har ju servicehus här i lokalerna och jag skulle utan problem kunnat laga till 20 personer till. Jag behöver bara lite större kastruller”.

Produktionsköket i Lövberga förskola är ett av de många tillagningskök som kan försvinna.
– Jag har önskat mig ny köksutrustning men skulle avvakta med inköpen. Nu förstår jag varför.

Annons

Det säger Viola Granath som ensam sköter matlagningen till barn och personal på förskolan Lövberga ovanför Tennishallen i Östersund.

LT hälsade på mitt under stöket kring lunchmaten på torsdagen och strax innan kommunen skulle presentera förslaget att bland annat lägga ner hennes kök – eller snarare reducera köket från ett fullvärdigt produktionskök till ett mottagningskök.

– Jag hade mina onda aningar om den här utredningen, berättar hon.

– Jag har länge önskat att få köpa nya kastruller och en ny matberedare till köket, men jag skulle avvakta.

Nu säger Viola Granath att hon förstår varför cheferna sköt upp inköpen.

– Det känns så himla tråkigt om vi måste lägga ner matlagningen.

Hon har en 85 procents tjänst i köket och gör i princip allt det som behöver göras i köket. Allt från att sköta budget till matlagning och städning.

– Det blir lite snärjigt ibland, men det fungerar bra.

Barnen får dessutom hembakat bröd nästan varje dag till lunchmåltiderna och frukost.

– Brödet är bakat hos mig 99 procent av gångerna.

På torsdagen var det kokt kolja, fisksås och potatis till lunch på Lövberga. Och Blåbärsgröt till frukost.

Viola Granath lagar 65 portioner mat varje dag och säger att det är möjligt att bygga ut verksamheten ännu mer.

– Vi har ju servicehus här i lokalerna och jag skulle utan problem kunnat laga till 20 personer till. Jag behöver bara lite större kastruller.

Mer läsning

Annons