Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kök och restauranger slipper undan tillsyn

Kommunerna är dåliga på att kontrollera kök och restauranger i den högsta riskklassen, anser Livs- medelsverket. Östersunds kommun känner sig dock inte utpekade.

Annons

I fjol fick 15 procent av 406 livsmedelsföretag i den högsta riskklassen, exempelvis sjukhus- och skolkök, inget besök alls, konstaterar Livsmedelsverket. Flera kommuner har dessutom inte tillräckligt med inspektörer.

”Vi är starkt kritiska. Konsumenterna ska ha tillgång till säkra livsmedel och verksamheter som ligger i den högsta riskklassen måste därför få minst ett årligt kontrollbesök”, säger Peter Brådenmark, chef för Livsmedelsverkets tillsynsavdelning, i ett pressmeddelande.

Men Östersunds kommun inte känner sig särskilt utpekade i just detta fall.

– Där har vi haft kontroller under hela våren och försommaren, säger Daniel Fackel, hälsoskyddsinspektör.

Samtidigt påpekar han att arbetet för en hälsoskyddsinspektör i stor utsträckning handlar om administrativt arbete.

– Kontroller hamnar därför ofta i skymundan.

I december slopas kravet på godkännande från kommunerna för att öppna restaurang eller liknande verksamheter. Det räcker med en anmälan till kommunerna.

– Vi behöver inte göra någon förprövning utan kan kontrollera verksamheterna senare. Det gör att vi får mer tid för kontroller, säger Daniel Fackel.

Mer läsning

Annons