Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KO förbjuder Hemtex att ha reor i fyra månader

Att ha reor som varar över fyra månader på ett år är inte tillåtet enligt marknadsföringslagen. Om inte Hemtex skärper sig drar konsumentverket saken till domstol.

Annons

Flera konsumenter har hört av sig till Konsumentverket och menar att det inte är rimligt med reor som aldrig tar slut.

I en granskning har Konsumentombudsmannen, KO, beslutat att förbjuda butikskedjan från att ha reor som varar längre än elva veckor per år, enligt ett pressmeddelande.

Sommaren 2007 granskade Länstidningen Hemtex långa sommarrea, som dessutom förlängdes.

Då berättade Johan Adamsson, jurist på Konsumentverket, att de fått in ett antal anmälningar mot Hemtex som väntar på bedömning.

Hemtex vd, Anders Jansson, såg det inte då som något konstigt att ha en lång rea under sommaren men sa samtidigt att det kan diskuteras om det är rimligt med en så lång period. Att den långa reaperioden skulle kunna strida mot marknadsföringslagen var inget som han reflekterat över.

Men nu kräver alltså KO skärpning och rättsliga efterspel är att vänta om inte Hemtext godtar KO:s förbudsföreläggande.

– De här långa reorna riskerar ju att vilseleda konsumenten. Dels för att grunden för reaberäkningen kan vara vilseledande men också för att begreppet rea urvattnas. Det är ju något som kan vara än mer allvarligt, säger han.

KO förbjuder även Hemtex att använda formuleringen, ”rean upphör”, trots att rean fortsätter. KO vill också sätta stopp för annonser med rubriken ”rea på allt” när det i den finstilta texten står att det är undantaget vissa varor.

Kedjan har till 12 februari på sig att svar på KO:s förbudsföreläggande.

Mer läsning

Annons