Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö för att få avtjäna straffet med fotboja

Möjligheten att avtjäna upp till sex månaders fängelse med fotboja i hemmet har medfört kö till bojorna i länet.

Annons

De senaste åren har frivården i Östersund haft en markant uppgång av personer som avtjänar sina straff i husarrest med fotboja.

2007 var det 37 personer.

2008 steg det till 66 personer.

2009 har 57 personer dömda till fängelse avtjänat straffet med fotboja i hemmet.

Till den siffran tillkom cirka 15 personer som avtjänade slutdelen av sina fängelsestraff i hemmet, på grund av utökade möjligheter till utslussning med fotboja.

Hur fungerar det för de som döms?

– Förra året var det ytterst få som avbröt av de som hade fotboja i samband med utslussning, säger Britta Långström, kriminalvårdsinspektör och chef för frivården i länet.

– Av de andra 57 avbröt 8 stycken. Det är ovanligt många men betyder även att kontrollen är strikt och det finns missbruksproblem hos de som avbrutit fotbojan. I de flesta fall beror det på att man druckit eller tagit narkotika.

Frivården tar regelbundet utandningsprov, samt urinprov inledningsvis och vid behov.

– En förklaring till de avbrutna fotbojorna kan vara att vi fått folk med större missbruksproblem sedan tiden för att avtjäna straff med fotboja utökats, enligt Britta Långström.

Det finns utrymme för att ha 15 fotbojor igång samtidigt. Via telenät får frivården larm om den som är bojad befinner sig utomhus vid fel tidpunkt.

Skulle ni behöva fler bojor?

– Hade vi tillgång till fler bojor skulle vi kunna beta av kön. Kön uppstod 2008 och förra året hade vi kvar den, säger Britta Långström som räknar med att vara ikapp andra halvåret i år.

– Vi lyckades inte verkställa påföljden så fort som det är meningen att den ska verkställas under 2009.

– Hade vi mer personal skulle vi kunna göra det snabbare.

I stort sett alla dömda upp till sex månaders fängelse erbjuds fotboja. Kö har också uppstått för de som döms till samhällstjänst.

– Det börjar bli ganska svårt att få tag på platser till samhällstjänst eftersom det är konkurrens om de platser som finns.

– Här är det också kö ibland och i vissa kommuner är det svårt att få tag på platser till samhällstjänst överhuvudtaget, konstaterar Britta Långström.

Samhällstjänst ska vara knuten till icke vinstdrivande verksamhet. Den ska vara ideell eller samhällsnyttig på något sätt.

Tillbaka till fotbojan:

Under åren 2006-2008 var cirka hälften av de som avtjänar fängelsestraff med fotboja i hemmet dömda till fängelse upp till en månad. Dömda till mer än tre månaders fängelse utgjorde 20 procent. Rattfylleribrott är huvudbrott för nästan hälften med fotboja, om man ser det ur ett nationellt perspektiv. Nästa större kategori är våldsbrott.

Mer läsning

Annons