Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkvåg sköljer över länet

/
  • Kriminalkommissarie Kjell Wedin ser en oroväckande trend i narkotikautvecklingen i länet. ”Användandet av narkotika går i vågor. Just nu tycker jag att vi är i en period där det är mycket”, säger Wedin som kommentar till statistiken här ovan.

Polismyndigheten i Jämtlands län tar in mellan 40 och 50 personer varje månad för ringa narkotikabrott.

– Det är en oroväckande trend, säger Kjell Wedin, på polisens kriminalunderrättelseenhet.

Annons

Han oroas av att många av dem som visar tecken på drogpåverkan och efter provtagning misstänks för ringa narkotikabrott är unga, både tjejer och killar, som inte förekommer i polisens belastningsregister sedan tidigare.

– Användandet av narkotika går i vågor. Just nu tycker jag vi är i en period där det är mycket, säger Kjell Wedin.

Perioden han hänvisar till är det senaste halvåret.

Han ser framför allt ett ökat användande av olika narkotikaklassade läkemedel. Benzodiazepiner är ett exempel. Ämnet finns i läkemedel som skrivs ut för till exempel oro, ångest och sömnsvårigheter.

Antalet beslag och hur mycket av olika narkotikamedel som myndigheten beslagtar under ett år varierar en hel del beroende på hur mycket de jobbar med just det berättar Kjell Wedin.

– Ju mer tid vi lägger ned på arbete mot narkotika desto mer tar vi i beslag. Men från juli 2009 har basebollmisshandeln tagit mycket tid, till exempel.

2009 gjorde polismyndigheten sammanlagt 218 beslag, 2008 gjordes 277 beslag.

Enligt statistiken från myndigheten i länet har beslag av metamfetamin har ökat rejält. Det är en relativt ny drog som påminner om amfetamin men har en starkare centralstimulerande verkan och är mer beroendeframkallande. Under det gångna året gjorde polismyndigheten i länet sammanlagt 26 beslag av metamfetamin, 2008 gjordes tre beslag.

Mängden som tagits i beslag har mer än fördubblats i en jämförelse mellan 2008 och 2009.

Även om det är vad siffrorna visar så lägger inte Kjell Wedin så stor vikt vid just det.

– Amfetamin, metamfetamin... Vi jobbar lika med allt. Blodproven som tas på dem som visar tecken på narkotikapåverkan innehåller alla möjliga droger, säger Kjell Wedin.

Inga beslag av de traditionella drogerna kokain, heroin, ecstasy gjordes i länet förra året, ett fåtal sådana beslag rapporterades 2008.

– De förekommer i länet, men de är inte alls vanliga, säger Kjell Wedin.

Antalet beslag av amfetamin var färre 2009, jämfört med 2008, men mängden mer. Samma sak gäller för cannabis.

Mer läsning

Annons