Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkbrotten ökar i länet

/
  • ”Nästan varje dag upptäcks narkotikabrott av polis i yttre tjänst”, säger Kjell Wedin. Foto: Ulrika Andersson

Antalet narkotikabrott som anmäls i länet blir allt fler.
– Ökningen finns framförallt under rubriceringen ringa narkotikabrott, säger Kjell Wedin, kommissarie på polisens spanings- och narkotikaenhet.

Annons

Hasch och amfetamin är fortfarande de dominerande drogerna i länet. Men det som inte syns i statistiken, preparat som inte klassificerats som narkotika i Sverige och som finns tillgängligt dygnet runt via internet, är skrämmande utbrett.

– Till exempel en drog som heter Spice är mycket populär. Den liknar hasch men är inte narkotikaklassad. I Sverige är det en viss fördröjning innan nya droger klassas, säger Kjell Wedin.

– Internet är en marknad som är öppet dygnet runt. Du handlar och får hem det till brevlådan.

Omfattningen är, enligt honom, hur stor som helst.

Under 2008 anmäldes 146 fler brott mot narkotikastrafflagen, än 2007. Det har dessutom skett en ökning varje år sedan 2003, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. En stor orsak är att länets poliser har blivit bättre på att upptäcka sådana brott.

– Polis i yttre tjänst ute på fältet är duktiga på att se tecken på narkotikabruk. Det leder till fler anmälningar och fler beslag, säger Kjell Wedin.

Att han vet att marknaden av internetdroger är stor är kopplat till att polisen blivit bättre på att se tecken på att personer är påverkade av annat än alkohol.

– Prover tas på den misstänkta personen och skickas för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Men analyserna klarar inte av att påvisa de nya drogerna. Och trots att en polis är säker på att den misstänkte varit påverkad av något annat än alkohol, så går det inte att bevisa. Det blir en bom helt enkelt, säger Kjell Wedin.

Samma sak gäller för narkotikahundarna som för SKL:s analys av prover, ännu lagliga internetdroger slinker förbi hundarnas nosar.

– De är ju inte tränade på de drogerna, säger Kjell Wedin.

Internetdrogerna är mycket utbredda bland unga.

– Unga är inte dumma. De köper de droger som inte narkotikaklassats.

Tidigare i veckan skrev LT om Tullverkets statistik för 2008 som visar att antalet narkotikabeslag fortsätter att öka. Och särskilt en satsning på post- och fraktförsändelser har resulterat i en kraftig ökning av den typen av beslag.

– När det återkommer till en viss person eller om det är väldigt stora mängder det handlar om, så kommer det också till oss, säger Kjell Wedin.

Men tullen i Storlien, Östersund och Idre har inte gjort några narkotikabeslag på två år, visar Tullverkets siffror.

Det som bekymrar honom mest i utvecklingen kring narkotikabrotten är vilka grundläggande orsaker som ligger bakom att människor stoppar i sig narkotika.

– Några prövar någon gång men en viss procent fastnar i det. Och vad är det som ligger bakom det, varför använder människor droger? säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons