Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbade besparingar räcker inte

Östersunds kommunfullmäktige beslutade i dag att spara drygt 73 miljoner kronor nästa år. Samtidigt konstaterades att den besparingen inte kommer att räcka till.

Annons

Inledningen av kommunfullmäktiges möte präglades av debatten om de enorma besparingar som Östersunds kommun står inför de kommande tre åren. Den prognos som tagits fram visar att kommunen kommer att behöva spara över 130 miljoner kronor fram till och med 2012 om ekonomin ska gå med plus minus noll. För att nå upp till god ekonomisk hushållning kommmer ännu större besparingar att krävas.

Fullmäktige beslutade att ge direktiv för besparingarna nästa år men också att snabbt ta fram förslag till besparingar som måste göras redan det här året. Beslutet blev att både majoriteten och oppositionen skulle samarbeta för att ta fram förslag till 2009 års besparingar.

Fullmäktigebeslutet innebär att kommunens olika verksamheter har fått ramar för hur mycket de måste spara nästa år. Det innebär till exempel att kommunstyrelsen ska spara 7 miljoner kronor, vård- och omsorgsnämnden 17 miljoner kronor och socialnämnden 5,6 miljoner kronor.

Beslutet om vilka besparingar som måste göras 2009 kan naturligtvis påverka hur mycket som måste sparas nästa år.

Både majoriteten och oppositionen var överens om att besparingar i 70-miljonersklassen inte räcker för att undvika ett underskott nästa år. Sannolikt måste ytterligare cirka 30 miljoner sparas för att överhuvudtaget få budgeten i balans.

Mer läsning

Annons