Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrare slog till igen – sabbade tre tågvagnar

/
  • Foto: Lennart Öhd
  • Nedklottrade tågvagnar är ingen ovanlig syn i Östersund. Senast under natten mot torsdagen var det dags igen. Klotter på tre vagnar har polisanmälts.  Foto: Lennart Öhd

Någon gång under natten mot fredagen, mellan midnatt och femtiden på morgonen, klottrades det på tre vagnar som stod på perrongen vid tågstationen i Östersund. Det är den 64:e anmälan om klotter som gjorts i länet i år.

Annons

– Där är fyra stora taggar på tre vagnar, säger Agneta Brovinius, förundersökningsledare hos Östersundspolisen.

Efter att det upptäcktes var polisen där och dokumenterade klottret genom att fotografera.

Sedan oktober, fram till i fredags har 152 anmälningar om klotter gjorts i Jämtlands län, cirka 95 procent av dem i Östersund. Under februari månad kom 15 anmälningar om klotter in, men det handlar om 20 brott. Och fram till gårdagen hade 64 klotteranmälningar gjorts till polisen under 2009.

Janne Wall, förvaltare på HSB, berättade i torsdagens LT om en ”hopplös klottersituation”. ”Det har varit väldigt mycket för oss den senaste tiden. Det började egentligen i höstas innan snön kom och har fotsatt sedan dess”, berättade han.

Andra fastighetsbolag har samma uppfattning.

– Det är mycket klotter, mest på var och varannan byggnad, säger Britt Hedung, på Fabös.

Hon tittar ut genom kontorsfönstret och konstaterar klotter på Telias hus på Kyrkgatan.

– Det blir ännu värre på vintern eftersom att det inte går att ta bort klottret när det är kallt så att allt blir kvar länge, säger Britt Hedung.

Storsjöhus har samma uppfattning.

– Vi satt faktiskt och pratade om det i morse (läs torsdag). Det har varit en klottervåg nu under vintern. Under förvintern var det inte så mycket men det ändrade sig, säger Elisabeth Kempe, Storsjöhus.

Det är inte helt enkelt heller att utreda klotter och att få tag i en gärningsman. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 589 klotterbrott under 2007 i Jämtlands län. Av dem klarades 43 upp, varav endast 18 ledde till åtal.

– Det gäller att ta klottrarna på bar gärning och de är skygga så det är svårt, säger Agneta Brovinius.

Om polis ute på fältet märker mycket klotter på ett visst område kan de sätta in spaning just i det området.

– De flesta klottrare har en egen bok som de gör sina skisser i. Ibland vid husrannsakningar i andra ärenden kan vi hitta sådana böcker och kan sedan koppla det till anmälningar om klotter. Men det är svårt rent juridiskt ändå. Det händer ju att klottrare lånar varandras taggar, säger Agneta Brovinius.

Hon tycker att det är skillnad på klottrandet nu på 2000-talet i förhållande till längre tillbaka i tiden.

– Förr fanns det en respekt för privata byggnader, det gör det inte längre. Nu klottras vart som helst, säger Agneta Brovinius.

Mer läsning

Annons