Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrare i rätten:Jag var full och dum i huvudet

22-åringen har klottrat ner stora delar av centrala Östersund. Hans signaturer har varit nedklottrade på fasader, dörrar och inventarier. Igår fick han förklara varför vid huvud- förhandlingen i Östersunds tingsrätt. – Det är sjukt barnsligt det jag har gjort. Det är pinsamt.

Annons

Tingsrätten försatte honom på fri fot i väntan nästa rättegång om tio dagar.

Det var en uppenbart ångerfull 22-årig man som fördes in till rättegångssal 1 vid Östersunds tingsrätt strax efter klockan 09.00 på måndagen.

Under vintern och våren har han härjat ganska friskt med sprayflaskor och spritpennor på väggar och dörrar i centrala Östersund och i går betade åklagaren Stig Andersson av åtalspunkt efter åtalspunkt där större delen handlade om skadegörelse – klotter.

Det handlar om 25 åtalspunkter och ändå är huvudförhandlingen inte klar förrän den 28 maj då andra och sista delen av förhandlingen ska avklaras.

– NN tillhör en mer eller mindre löst organiserad grupp, crew, som ritar och målar, säger åklagaren Stig Andersson inledningsvis.

Försvarsadvokat Andreas Victor säger att hans 22-årige klient har erkänt en hel del av klottret som finns som bevisning i form av fotografier från åtskilliga fastigheter i Östersund.

– I vissa fall kommer han ihåg och hans bristande minne kan bero på påverkan av alkohol och andra droger.

Den åtalade fick svara på punkt efter punkt medan bilderna lades upp på overhead inne i rättegångssalen.

– Är det här din tagg, undrar Stig Andersson.

– Ja, det där är jag.

– Och den här?

– Det är samma röda färg och samma adress, men det är inte jag.

– Balkongen då?

– Ja, det är min handstil.

Ungefär så rullade rättegången på under gårdagen. Åklagaren pekade på bilder. 22-åringen svarade antingen jakande, nekande eller ryckte på axlarna med orden: ”Det är omöjligt att förneka eller erkänna”.

Varför han klottrar just de taggar som han har gjort till sitt signum, har den åtalade svårt att förklara.

– Det blev en kul grej. Först skrev jag på bord, sedan på väggar och det blev värre och värre. Jag var full och dum i huvudet.

Samtidigt säger han att det inte var klottret som var i centrum.

– Det var annat, säger han och låter svaret sväva.

Stig Andersson undrar varför det blivit så mycket klotter. I rättegångssalen satt flera av målsäganden – det vill säga fastighetsägare från bland andra HSB, Riksbyggen, Östersundsbostäder – som alla tillsammans kräver över 145000 kronor i skadestånd för sanering av klottret.

– Man måste hela tiden vara värre. Det eskalerade hela tiden. Det är helt sjukt.

En ägare till ett solarium fanns med som målsägande. Han kräver 5000 kronor för att 22-åringen tillsammans med åtminstone en kumpan tagit sig in i lokalerna och målat ner stora delar av lokalen med blåa taggar.

När vittnesförhöret var över skakade 22-åringen och solarieägaren hand.

– Jag vill be om ursäkt, sade den åtalade.

Hela rättegången andades ånger. Den åtalade återkom hela tiden till sitt beteende.

– Jag vet inte varför jag har skrivit all den här skiten. Nu har jag fått tid att reflektera och det känns pinsamt at sitta häktad för något sånt här sjukt barnsligt.

Huvudförhandlingarna i målet fortsätter igen den 28 maj och fram till dess är mannen försatt på fri fot.

Fotnot: Taggar betyder personliga signaturer som målas med sprayfärg eller liknande.

Mer läsning

Annons