Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrare fick sin dom

Drygt 109 000 kronor i skadestånd ska 22-åringen och några av hans klotterkamrater betala till fastighetsägare med flera för att ha klottrat ned många hus i centrala Östersund.

Annons

Omfattande klotter under vintern och våren har nu fått sitt rättsliga avslut. Domen mot 22-åringen och hans kamrater avkunnades på torsdagen.

I maj hölls rättegången, som präglades av ånger. Under en av rättegångsdagarna sa 22-åringen ”Jag vet inte varför jag skrivit all den här skiten. Nu har jag fått tid att reflektera och det känns pinsamt att sitta häktad för någon sånt här sjukt barnsligt”,

Förutom skadeståndet döms 22-åringen till skyddstillsyn med 100 timmars samhällstjänst. Om fängelse hade valts som påföljd skulle tre månader ha dömts ut.

Tingsrätten anser att de brott 22-åringen döms för är sådana att de motiverar fängelsestraff, men då mannen suttit häktad under en längre tid finns ingets skäl till att döma honom till fängelse.

22-åringen döms även för stöld, snatteri, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Det är sammanlagt 18 målsägare som får skadestånd i den omfattande domen, bland andra Östersunds kommun, Riksbyggen och Östersundsbostäder. Det handlar om summor från 160 kronor upp till 35 000 kronor.

I samma dom döms ytterligare fyra män, bland annat för skadegörelse i form av klotter, men även för stöld och narkotikabrott. Männen är mellan 19 och 36 år gamla.

Mer läsning

Annons