Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrare döms till 30 000 i skadestånd

Två män som dömts för klotter på ett antal tågvagnar i Östersund sommaren 2008 får inget gehör för sin överklagan till hovrätten. Det innebär dryga böter och skadestånd för de båda.

Annons

Polisen i Östersund larmades natten mellan den 28 och 29 juni 2008 om ett pågående klotter på järnvägsvagnar på centralstationen. När polisen kom till platsen sprang ett antal personer därifrån. Två personer greps av polis och väktare som jagat ifatt dem.

Båda personerna som greps nekade till att just de varit med och klottrat. De har under förhören sagt att de befann sig på platsen för att titta på och fotografera när de andra klottrade. En av personerna säger att han sprang när polisen kom för att han tidigare är dömd för att ha klottrat, att det skulle verka misstänkt att han var på plats. Den andre personen vet inte varför han sprang från platsen, han rycktes med helt enkelt.

De båda dömdes alltså i Östersunds tingsrätt för skadegörelse men överklagade till hovrätten. Hovrätten väljer dock att gå på tingsrättens linje. Rätten anser att de båda männens berättelser inte är trovärdiga säger man i domen som föll i fredags.

En av männen slängde, till exempel, en påse ifrån sig när han flydde. Påsen innehöll sprayburkar. Den andra mannen hade ett spraymunstycke i sin ficka som han inte kunde förklara hur det hamnat där. Det är, menar hovrätten, mycket osannolikt att de båda männen inte skulle ha haft något med skadegörelsen att göra.

De båda männen, som är 29 och 23 år gamla, döms därför till villkorliga domar med böter. De ska dessutom betala ett skadestånd till SJ på knappt 30 000 kronor.

Mer läsning

Annons