Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottervåg kostar miljoner att sanera

/
  • Vi har lämnat in ett 30-tal anmälningar om klotter till polisen, kanske mer sedan i höstas. Men sedan händer ingenting, säger Janne Wall som arbetar som förvaltare på HSB. Foto: Ulrika Andersson

En klottervåg har dragit över Östersund i vinter. Det verkar röra sig om ett fåtal klottrare men polisen har inte lyckats få fast brottslingarna. Janne Wall på HSB tycker att situationen känns hopplös.

Annons

Att det den senaste tiden har varit en våg av skadegörelse i form av klotter på HSB:s fastigheter råder det ingen tvekan om enligt Janne Wall som arbetar som förvaltare.

– Det har varit väldigt mycket för oss den senaste tiden. Det började egentligen i höstas innan snön kom och har fortsatt sedan dess.

Janne Walls analys är att det mesta klottret verkar vara utfört av en eller ett fåtal personer.

– Det syns på klottertypen att det handlar om samma person eller några stycken som far runt.

Han berättar att HSB alltid polisanmäler skadegörelse i form av klotter och tar bilder som bevis.

– Men sedan händer ingenting. Vi får tillbaka rapporter från polisen om att utredningen lagts ner. Vi har lämnat in ett 30-tal anmälningar, kanske mer sedan i höstas.

Janne Wall tycker att situationen känns hopplös. Han berättar att det finns HSB-föreningar som tagit klottrare på bar gärning men att polisen inte haft resurser att skicka.

Även för Östersunds kommun kostar klottret stora pengar.

– I fjol klottersanerade vi för 400 000 kronor och lade en miljon kronor på att åtgärda annan skadegörelse. Kostnaderna har de senaste åren ökat med cirka 100 000 kronor per år, berättar Jan Högberg som är chef på fastighetsförvaltningen.

Han säger också att kostnaderna för att åtgärda klotter egentligen är betydligt större.

– Det finns en del dolda kostnader som inte kommer med i statistiken. I somras till exempel så fick vi måla om en byggnad efter att vi sanerat klotter. I det fallet skulle vi inte ha målat om på många år.

Eftersom klottret är betydligt svårare att få bort på vintern så väntar många fastighetsägare till våren innan de börjar sanera. Det gör samtidigt att det samlade klottret börjar märkas tydligare framåt senvintern.

Mer läsning

Annons