Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatstudie i Jämtländsk lera och torv

För 4400 - 4000 år sedan var klimat torrt och troligen varmt. Men de senaste 1000 åren har det varit fuktigare och kallare. Och däremellan ar det växlat.

Annons

Det visar en nyutkommen avhandling.

Sofia Andersson, vid Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi vid Stockholms universitet, presenterar i en avhandling hur naturliga förändringar i fuktighet förändrats under de senaste 440 åren och vad det beror på. Hon har studerat och analyserat sjösediment och torvlager på två olika platser i Jämtland.

- Studien visar att det under de senaste 4 400 åren skett förändringar i fuktighet som kan kopplas till temperaturvariationer och atmosfärscirkulation, säger Sofia Andersson, i ett pressmeddelande.

Resultaten visar att klimatet för 4 400-4 000 år sedan var torrt och troligen varmt, medan det för 4000-3000 år sedan var fuktigare och förmodligen kallare, därför att västvindarna förde med sig mer nederbörd.

För 2 500-1 000 år sedan var klimatet torrare och troligen varmare igen, genom att högtryck etablerade sig över centrala och södra Sverige under sommaren.

Under de senaste 1000 åren har det däremot varit fuktigare och förmodligen kallare, på grund av ökade västvindar.

Mer läsning

Annons