Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska riskfaktorer bäst indikator

Läkare har länge drömt om enkla metoder för att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Men gamla tradiga, trubbiga mått som blodtryck och blodfetter är fortfarande bäst, visar en studie.

Annons

Många svenskar tar läkemedel i förebyggande syfte för att undvika framtida hjärt-kärlsjukdom.

Blodtryckssänkande och blodfettsänkande medel sätter ständigt nya försäljningsrekord.

Majoriteten av dem som tar läkemedlen skulle ha klarat sig utan. Problemet är att läkarna står utan säker spåkula, och de senaste åren har en rad studier därför velat lyfta fram alternativ till de gamla klassiska riskfaktorerna högt blodtryck, övervikt och höga blodfetter. En enkel analys av så kallade biomarkörer, ämnen i blodet, tillhör framtidens medicin, har budskapet varit.

Nu grusar 5 067 Malmöbor de förhoppningarna. De lämnade prover och undersöktes i början av 1990-talet och följdes sedan under tio års tid inom ramen för en vetenskaplig studie. Slutsatsen, som forskarna drar i kommande nummer av medicintidskriften Jama, är att fem olika biomarkörer visserligen kan förutspå risken för hjärtinfarkt eller stroke, men att markörerna i praktiken inte tillför någon information som inte de vanliga riskfaktorerna ger.

– En möjlig nytta kan man se är i gruppen med medelhög risk. Just i den kategorin tillför biomarkörerna signifikant information, annars inte, säger Olle Melander, docent och studieledare.

Mer läsning

Annons