Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassen går på bal

/
 • Hår och damm syns alltför väl på en svart kavaj. Malin Eriksson rollar Oskar Hogeland.
 • Vandringen mot Gamla teatern är lite som lugnet före stormen. Väl framme lämnas ingen ifred. Horder av vänner och släktingar ska fota och gratulera.
 • Emil Ericsson och Martina Brattlin njuter av solen innan de ska bege sig från förfesten mot balen.
 • Gänget är samlat. Martina Brattlin, Julia Eldh, Kajsa Borgström och Emil Ericsson värmer upp innan studentbalen.
 • Accessoarerna är viktiga.
 • Lisa Jonsson vill helst försvinna genom marken när hon upptäcker att hon glömt biljetter till ett värde av 1 200 kronor glömts i hemmet sju mil bort.
 • Hår och damm syns alltför väl på en svart kavaj. Malin Eriksson rollar Oskar Hogeland.
 • Emil Ericsson (i bakgrunden Martina Brattlin, Malin Eriksson och Gustav Bodell)
 • Fotostund utanför Gamla teatern.
 • Utanför Gamla teatern står förväntansfulla studenter och stolta föräldrar och släktingar. Snart är det dags för Kajsa Borgström, Martina Brattlin och Emil Ericsson att bege sig in till festligheterna.
 • Släkt och vänner trängs för att få en kram innan balbesökarna ska gå in och mingla på Gamla teatern.

Det ringer på dörrklockan och värdinnan går för att öppna. Ytterligare ett kramkalas utbryter i hallen. Den lilla lägenheten på Grundläggargränd 20 börjar fyllas med välklädda killar och tjejer. Alla har de något förväntansfullt i blicken. Snart börjar balen.

Annons

För många är den en av årets absolut största höjdpunkter. Något som händer bara en gång i livet. Och det märks att studentbalen inte är ytterligare en studentfest utan att den betyder mer. Många har lagt mycket tid på att planera inför balen. Klädsel, accessoarer, håruppsättningar och mycket annat ska fixas. Kajsa Borgström och Martina Brattlin har båda spenderat upp mot två timmar hos stylisten för att bli sminkade och få sina håruppsättningar gjorda. Totalt med påklädning och annat handlar det om nästan fyra timmars förberedelser.

– Det var problematiskt med klänningen. Den var lite trång och skulle träs över huvudet utan att förstöra frisyren, säger Martina Brattlin.

Det där med klänningar är i sig ett spänningsmoment.

– Vad spännande det ska bli att se allas klänningar, utbrister Julia Eldh.

Själv har hon valt ett billigare upplägg än många andra och handlat sin på en auktionssajt på internet.

– Tänk vad billigt jag kom undan.

– Ja, men det är ändå bara en gång i livet, säger Kajsa Borgström som köpt en helt ny klänning.

En skräddarsydd lång balklänning kostar ofta mellan 2 000 och 3 000 kronor. Smink och håruppsättning kanske en tusenlapp, därtill kommer skor, smycken och andra accessoarer. Plus biljetten för inträde till balen 600 kronor. Det är inte gratis men som Kajsa uttryckte sig: bara en gång i livet.

Killarna kommer ofta lite billigare undan.

– Vi lägger nog inte ner lika mycket pengar som tjejerna. Det är inte en lika big deal för oss, säger Emil Ericsson men tillägger att han köpt en ny kostym och att den kostade rätt mycket pengar.

– Det är ju ändå lite mer än en vanlig krogkväll, skrattar han.

Med all planering och alla utlägg är det kanske inte så konstigt att förväntningarna är höga inför balen.

– Det här betyder allt. Det känns nästan större än själva studentdagen. Det har varit så himla mycket fix inför det här. På studenten kan man slappna av för då vet man att alla kommer i vita klänningar, säger Julia Eldh.

Det börjar bli dags att lämna förfesten som gått relativt lugnt till. Om det blir en våt fest på Gamla teatern återstår att se. Kajsa och Martina tror ändå att det kommer bli ganska mycket röj.

– Från början blir det nog ganska lugnt men senare på kvällen blir det nog mer som en vanlig studentfest, säger Kajsa Borgström.

– Det lär ju flippa där inne, tror Martina Brattlin.

Förfesten är över och det bär av till Gamla teatern där förfestarna ska förenas med de andra i klassen. Det fanns flera tankar på att anlända i stor stil till balen men planerna sprack.

– Vi hade jättestora planer på att komma i en kärra med vita lakan och löv men funkade inte, säger Emil Ericsson.

– Eller så hade vi tänkt låna hippiebussen av Jamtli och komma åkande i den men den var trasig, säger Kajsa Borgström.

Väl framme känns det som om halva Östersund samlats. Alla vill ta bilder. Alla vill gratulera till de fina klänningarna. Alla vill kramas och kramas igen. Vid porten till Gamla teatern lämnar LT klassen. Och hoppas att balen blir allt de önskat och lite till.

Mer läsning

Annons