Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för permanent 70-talsdagis på Jamtli

/

Östersunds kommunstyrelse sa i tisdags ja till en förskola på Hofvallens b-plan. Därmed realiseras Jamtlis planer på en permanent och levande 70-talsutställning där förskolan ingår.

Annons

Om kommunens projekterings- arbete går som det ska under året kan den nya förskolan börja byggas redan i höst. Och till hösten 2010 är förhoppningen att de första barnen kan börja.

– För Jamtli är det här en många år gammal önskan som slår in, säger museichefen Henrik Zipsane.

Kring förskolans verksamhet är tanken att Jamtli ska permanenta den 70-talsutställning som inleddes i somras där besökarna fick både uppleva, testa på och se olika verksamheter i 70-talsmiljö.

Förutom förskolan blir det en lekplats, en tidstypisk 70-talsvilla, klassiska ”pensionärslängor”, rivningskåk, gröna-vågen-torp och hyreshus.

– Det här är modern historia om den moderna utvecklingen då man löste alla problem med att institutionalisera dem samt specialutbilda personal för det, säger Henrik Zipsane.

Men barnens som kommer gå på Hofvallens förskola kommer inte att bli en del av utställningen.

– Förskolan ska givetvis vara byggd och fungera enligt dagens pedagogik och arbetsmiljö, men på sommaren när avdelningar stänger ska en avdelning användas för att visa ett typiskt 70-talsdaghem.

Investeringen på 70-talsutställningen är tänkt att vara en publikdragare för Jamtli som ska locka folk under de närmsta 20 åren.

– Det finns inget liknande med en levande utställning över den här tiden i Sverige eller norra Europa, säger han.

Finansieringen till satsningen kommer dels från offentliga medel, dels från EU-medel om ansökan går enligt planerna samt från den privata marknaden.

Ett bolag som tyckte det var självklart att delta var Attacus som är verksamma i flera delar av byggbranschen.

– Vi har ju i princip varit med och byggt stora delar av villorna i Jämtland, säger ordföranden P-G Nilsson vars kollegor redan har letat fram huskataloger från 70-talet för att den planerade villan ska få rätt utseende.

Mer läsning

Annons